maandag, 26 september 2022

Hoe krijg ik weer meer intimiteit in mijn relatie?

Mijn vrouw en ik zijn in augustus van dit jaar 33 jaar getrouwd en kennen elkaar in totaal 38 jaar. Ik ben nu 67 jaar en mijn vrouw is 55 jaar. Mijn vrouw is in haar jeugd op jonge leeftijd seksueel misbruikt. Onze 23-jarige dochter begon eind 2016 iets met de buurman die 26,5 jaar ouder is, twee keer gescheiden is en een dochter heeft van 26 jaar en twee van 4 jaar. Volgens de ex van deze buurman is hij narcist. Deze relatie heeft het verleden van mijn vrouw naar boven gehaald (seksueel misbruik). Wij lopen beiden bij psychologen sinds begin 2017 voor onszelf en hebben een gezamenlijke psycholoog voor begeleiding van de problematiek van onze dochter.

Seks is tijdens onze relatie altijd iets geweest 'met de handrem erop', zo noemde ik het. Het initiatief kwam nooit van haar, maar daar heb ik - onder protest - mee leren leven. Op dit moment is echter van seks zo goed als geen sprake en zegt onze gezamenlijke psycholoog dat ik 'moet afwachten'. Ik moet mijn vrouw de ruimte geven, wachten tot zij er aan toe is en dat vind ik heel moeilijk. Verstandelijk begrijp ik dat wel, maar lichamelijk heb ik gewoon zin in seks. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik het gevoel heb mijn maatje kwijt te zijn en net nu ik gepensioneerd ben en wij het samen moeilijk hebben, heb ik meer behoefte aan lichamelijk contact. Er zijn al momenten geweest dat dit voor mij een breekpunt bleek te zijn. Dan was ik zo kwaad, verdrietig en teleurgesteld dat ik geen zin meer had in onze relatie. Heel vervelend om dit uit te spreken, want ik zou haar voor geen prijs willen missen. Ik ben zelf op mijn 30e gescheiden en ik heb uit mijn eerste huwelijk twee zonen van 44 en 42 jaar.

Zelf denk ik aan seksuele begeleiding, maar waarschijnlijk pas ná onze psychische begeleiding. Ik denk dat het waarschijnlijk te zwaar wordt als deze twee naast elkaar zouden lopen; het is nu al zo zwaar. Graag hoor ik van jou iets waar wij mee geholpen zouden kunnen zijn.
Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Ik zou dit probleem eerst met je vrouw bespreken. Je zou haar kunnen vertellen dat je haar mist en dat je behoefte heb aan lichamelijk contact. Het zou al winst op kunnen leveren dat jullie eerst lichamelijk contact kunnen opbouwen zonder seksuele handelingen. Wat zouden jullie nu wél kunnen doen in plaats van wat niet kan? 

Als ik het goed begrijp zijn er nu drie psychologen met jullie bezig. Hebben deze psychologen overleg met elkaar? Is er een integraal behandelplan opgesteld? Daarin zou je vraag ook meegenomen kunnen worden. Dat zou ik ook bespreken met jullie psychologen.

Henriëtte Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.