Is er nog hoop voor de seksuele relatie tussen mijn partner en mij?

Getty Images

Geachte mevrouw Schoones,
Mijn partner en ik zijn resp. 82 en 79 jaar oud. Wij kennen elkaar nu 7 jaar.
Voor die eerste ontmoeting was ik actief op seksueel gebied, terwijl hij zeker 4 jaar niet intiem met een vrouw is geweest. Hij is 1 ½ jaar alleen geweest en daarvoor 2 ½ jaar voor zijn zieke vrouw gezorgd.
Ons eerste jaar hebben we op allerlei manieren geprobeerd seks te hebben, maar het is niet gelukt: Zijn penis wordt wel stijf, maar als hij me penetreert wordt de penis direct slap. Hij kan het zelf wel voor elkaar krijgen om klaar te komen, door heel snel en ruw zijn penis te op en neer te bewegen. Voor mij een hele teleurstelling, maar het gemis aan seks wordt ruimschoots gecompenseerd doordat hij er altijd voor mij is: op fysiek en emotioneel gebied. Hij is mijn grote liefde.
Zijn huisarts heeft hij bezocht en hij kreeg andere bloeddrukverlagers, waar hij zich niet goed bij voelde; ook kreeg hij viagra. Stijf worden lukte dan wel, maar geen zaadlozing.
Hij streelt mijn vagina en omgeving en vingert mij, maar dat laatste vind ik niet fijn. Ik heb me er grotendeels mee verzoend.
In mijn directe omgeving heb ik iemand ontmoet die met mij heel graag zou willen vrijen, maar dat durf ik niet aan t.o.v. mijn partner.
Is er nog een sprankje hoop voor ons?
Bij voorbaat mijn dank.

Tineke

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste mevrouw,

Er is zeker hoop. Uw partner kan bij masturbatie nog een erectie krijgen en behouden. Hij kan hierbij ook een zaadlozing krijgen. Lichamelijk lijkt bij soloseks alles nog goed te functioneren. Een oorzaak zou kunnen zijn dat uw partner tijdens het vrijen meer bezig is met presteren om het zo goed mogelijk voor u te doen, in plaats van dat hij met zijn eigen opwinding bezig is. Hierdoor houdt hij de opwinding niet voldoende vast en verliest hij zijn erectie. Faalangst kan ook een in standhoudende factor zijn.

Het lijkt mij nu geen goed plan om met iemand anders te gaan vrijen, omdat uw partner hierdoor nog onzekerder kan worden. Probeer minder prestatiegericht, zonder penetratie eens te vrijen, gericht op ontspanning. U kunt eventueel advies hierbij vragen bij een seksuoloog NVVS.  Dat is het in dit geval zeker waard.

Succes.

Met vriendelijke groet,

Henriette Schoones

Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.