Kun je op elke leeftijd seks hebben?

Getty Images

Ik ben 77 en ik heb een vriend van 81. Hij was 54 jaar getrouwd, maar had de laatste jaren geen seks meer met zijn vrouw. Ik wil nog graag seks, maar ondanks pillen van de huisarts lukt het bij hem niet meer. Ik lees bij dat je op elke leeftijd nog seks moet kunnen hebben. We zijn erg sportief en hebben nauwelijks gezondheidsproblemen. Zijn we nu toch te oud?

Ria

De drempel om seks te hebben kan voor je vriend heel hoog zijn, omdat hij al jaren geen seks meer heeft gehad. Mijn ervaring vanuit de praktijk is dat mannen nogal prestatiegericht kunnen denken over seks. Zo zou je vriend bang kunnen zijn dat hij geen erectie meer kan krijgen of de erectie niet meer kan vasthouden.

Jullie zijn zeker niet te oud om seks te hebben, maar seks is toch meer dan alleen maar penetratie? Faalangst kan dan een rol gaan spelen en dan is seks helemaal niet meer leuk. Ik ga ervan uit dat jullie nu helemaal niets doen.

Alternatieven

Als je ouder wordt, heb je inderdaad sterkere seksuele prikkels nodig om de opwinding te kunnen vasthouden. Maar jullie kunnen elkaar toch nog op andere manieren verwennen? Denk aan een erotische massage, elkaars lichaam inclusief elkaars geslachtsdelen met de hand, mond en de tong verwennen.

Kortom laat het wel of niet krijgen van een erectie los en ga genieten van elkaar!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.