Mijn vriend heeft geen zin meer in seks. Wat nu?

Getty Images

Ik ben 28 jaar en heb sinds 2 jaar een relatie met mijn vriend, die 7,5 jaar jonger is. Seks is voor hem eigenlijk nooit echt belangrijk geweest in onze relatie, maar in het begin hadden we nog regelmatig seks en nam ook hij initiatief. Hij geeft aan er geen behoefte aan te hebben om met mij te zoenen of te vrijen.
Wanneer ik initiatief neemt, wijst hij me vaak af. Ik word hier erg onzeker van en merk ook dat ik hierdoor aan mezelf ga twijfelen. Mijn vriend lijkt psychische problemen te hebben: slaapt slecht, eet af en toe weinig, tobt veel en denkt vaak negatief. Dit lijkt niet bij te dragen aan ons liefdesleven.
Hoe kan ik hier het beste mee om gaan?

Roos

Henriëtte Schoones, seksuoloog

Ik kan me voorstellen dat je hier onzeker en niet gelukkig van wordt. Als je vriend niet goed in z'n vel zit, heeft dat negatieve gevolgen voor de zin in seks. Dat hoeft niks met jou te maken te hebben. Weet je waar hij over tobt? Wat zijn problemen zijn?

Als hij er niet met jou over praat, zou je hem kunnen adviseren een keer met een psycholoog of maatschappelijk werker te gaan praten. Hij moet hier niet langer alleen mee blijven worstelen want dat houdt dit probleem in stand.

Als hij jou voldoende de moeite waard vindt, gaat hij vast hieraan werken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.