'Mijn vriend komt moeilijk in mij klaar'

Getty Images

Ik ben een vrouw van 48 jaar en ik heb sinds drie jaar een geweldig lieve vriend. In en buiten bed is het buitengewoon fijn om met hem samen te zijn. Alleen kan hij met moeite in mij klaarkomen. In de tijd dat we samen zijn is dat 4, hooguit 5 keer gebeurd. Ik vroeg me af hoe het komt. Ook voor hem zou het, denk ik, prettig zijn als het wat vaker lukte, al bezweert hij me dat het niet uitmaakt. Het lukt overigens wel als hij het zelf doet, maar dan ook niet altijd.
 
Hij is lang alleen geweest (20 jaar) en is zijn seksuele behoefte in die tijd met hulp van de computer tegemoetgekomen. Misschien is het raar om na zo lang het klaarkomen niet meer te verbinden met een scherm waarop zich van alles afspeelt? Dit is maar een veronderstelling. Mijn vriend is 53 en heeft een bloeddruk die aan de hoge kant is. Het zou fijn zijn als je er iets over kon zeggen.

Anoniem

 
Het goede nieuws dat de oorzaak van deze klacht niet van medische aard is, omdat de klacht situatief is. In principe functioneert alles. De oorzaak van deze klacht is dus psychisch van aard. Je geeft al aan dat klaarkomen beladen is geworden, dat kan druk geven. Het kan ook zijn dat je vriend teveel controle houdt tijdens het vrijen. Misschien vindt hij het moeilijk om zich over te geven en los te laten.
 
Vaak spelen remmende gedachten tijdens het vrijen ook een rol. In deze situatie zou hij kunnen denken: "Als ik nu maar klaarkom." In dat geval wordt seks examen doen! Ik vroeg me af of hij de seks opwindend genoeg vindt. Mannen met deze klacht kunnen meestal wel voldoende opgewonden raken en een goede erectie krijgen, maar ze kunnen de climaxdrempel niet overschrijden, waardoor de ejaculatiereflex niet kan optreden. Soms kan bekkenbodemtherapie bij een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen. Ook een seksuoloog NVVS kan hierin uitkomst bieden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.