donderdag, 7 juli 2022

Opgetrokken ballen

Als ik klaarkom dan schiet mijn rechter bal naar boven. Hij is dan niet meer in mijn balzak. Daarna zakt de bal gewoon weer in. Is dit normaal? En heeft dit slechte gevolgen voor de toekomst?
Jan (17)

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste Jan,

Wat jij hebt heet een retractiele testis. De opening van het lieskanaal is dan iets te wijd en door het cremasterreflex schiet de bal dan omhoog. De cremasterreflex is de reflex die er bij prikkeling van het dijbeen voor zorgt dat de cremasterspier aanspant waardoor de ballen opgetrokken worden.

De cremasterspier maakt deel uit van het systeem dat de temperatuur van de zaadballen regelt. De spier is gehecht aan de zaadbal, daardoor kan de bal ook naar het lichaam toe getrokken worden. 

Als de bal gewoon weer terug komt in het scrotum (balzak) is er niets aan de hand. Dit heeft ook geen invloed op de vruchtbaarheid en chirurgisch wordt hier niets aan gedaan. Het is dus niet iets ernstig. Ik hoop dat ik je hiermee gerustgesteld heb.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.