Heb ik last van een beknelde zenuw in mijn rug?

oudere-vrouw-rug
Getty Images

Sinds een maand heb ik pijn in mijn onderrug. Ook af en toe in mijn rechterbil en bij het zitten. Ik gebruik regelmatig een warmtepleister op die plekken en een brede rugband, die verlicht de pijn iets zodat ik kan blijven bewegen. Als ik te lang zit, is het lopen daarna pijnlijk. Dit komt door mijn leeftijd, ik ben 65 jaar. Ook heb ik regelmatig gekriebel in mijn benen als ik te lang zit, na ongeveer twee uurtjes. Na tien minuten lopen of te lang staan krijg ik pijn aan mijn rechterbeen. Of het het bot is of de spieren zijn, weet ik niet. Ik denk zelf de spieren. Dit heb ik al een paar maanden.

Nu heb ik een doof gevoel in mijn tenen van mijn rechterbeen. Daarnaast - sinds twee weken - ook mijn hiel en zijkant van mijn voet. Sinds vandaag ook de zijkant van mijn onderbeen en dij. Kan dit het gevolg zijn van een beknelde zenuw in mijn rug en gaat dit vanzelf over of is het noodzakelijk de huisarts te raadplegen?

Sylvie

Mark Chen, fysiotherapeut:

Hallo Sylvie,

Uiteraard kunnen uw klachten het gevolg zijn van een zenuwirritatie, maar in de meeste gevallen is dit niet te missen! Zenuwen zijn namelijk verantwoordelijk voor hele scherpe, herkenbare, bijna "bliksem-achtige" sensaties. Andere zenuwgerelateerde pijn, zoals bij kiespijn, kenmerkt zich als een constant zeurende pijn die zo sterk kan zijn dat het moeilijk is om je ook maar ergens anders op te focussen. Het kan ook zijn dat het probleem spier-gerelateerd is. Soms kunnen problemen in de spieren uitstralende gevoelens veroorzaken naar andere plekken in het lichaam.

Door druk te geven op de aangewezen plekken in de spieren, kunnen soms de signalen in het uitstralingsgebied opgewekt worden. U kunt dit proberen met uw vingers, maar meestal is het makkelijker om hiervoor een tennisbal of een andere, harde bal te gebruiken. Mocht er een duidelijk verband zijn tussen het indrukken van de spier en de sensaties in het bekende gebied, dan is er een grote kans dat het een spiergerelateerd probleem is. Dat is een goed teken, want spierproblemen zijn over het algemeen een stuk makkelijker op te lossen dan zenuwproblemen.

Mocht dit niet het geval zijn, dan zou de meest logische stap zijn om naar een therapeut te gaan voor een diagnostisch onderzoek. Hij/zij kan u dan een goed idee geven van wat er aan de hand is, en anders kan er doorverwezen worden voor een scan.

Ik hoop dat dit helpt.

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.