Helpt zwemmen bij artrose?

artrose
Getty Images

Bij mij is artrose - met name tussen wervels 5 en 6 - vastgesteld. Is zwemmen (schoolslag) een optie of veroorzaakt het juist de klachten?

Pol

Mark Chen, fysiotherapeut

Het is een hele goede en terechte vraag, want nog steeds heerst de gedachte dat zwemmen "altijd goed" is als we klachten ervaren in de nek of rug. In mijn ervaring is dat niet het geval en ik zal uitleggen waarom. De klachten bij artrose hebben vaak te maken met druk die op de wervels terechtkomt. Simpel gezegd geldt de volgende regel: hoe meer druk, hoe meer discomfort. De hoeveelheid druk die op de wervels terechtkomt is voornamelijk afhankelijk van de positie van de nek en hierin zit dan ook mijn zorg.

Kijk eens naar hoe de meeste mensen zwemmen. Vaak is de nek geforceerd of gestrekt om de neus en mond boven water te houden (met name bij de schoolslag) en juist deze positie levert veel druk op in de regio waar je beschrijft. In dat geval is er een grote kans dat zwemmen met die techniek méér klachten oplevert in plaats van minder.

Dit kun je uiteraard tegengaan door een techniek te gebruiken waarbij de nek wat rechter gehouden kan worden, zoals crawl of door te zwemmen op de rug.

Het bovenstaande is overigens verschillend voor iedereen, dus mocht je helemaal geen extra last krijgen na het zwemmen, dan zou het een goede optie kunnen zijn. Met het risico om cliché te klinken, zeg ik: luister naar je lichaam!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.