Ik heb een heupdysplasie en FAI-cam: hoe verder?

vrouw-heup-klachten
Getty Images

Ik ben geboren met een lichte heupdysplasie en FAI-cam. Ongeveer vijf jaar geleden ben ik geopereerd, ze hebben mijn labrum gehecht en bot weggeschaafd aan mijn heupkop. Helaas was ik na deze ingreep niet 100% pijnvrij en de pijn is door de jaren heen erger geworden. Dit jaar ben ik teruggegaan naar de orthopeed en op de scans was te zien dat de helft van mijn kraakbeen weg was.

Sinds 26 oktober 2018 heb ik een volledige heupprothese gekregen. De eerste twee weken heb ik ontzettend veel spierpijn gehad. Zware pijnstilling heb ik nooit gepakt, daar werd ik beroerd van. Het enige wat ik gebruik is paracetamol.

Nu zit ik in mijn zesde revalidatieweek. Ik heb nog best veel pijn, vooral aan mijn bovenbeen, zijkant van mijn heup en mijn knie vindt het maar allemaal niks. Ik loop wel al sinds zondag binnenhuis redelijk vaak zonder kruk, maar als ik dit te lang doe, dan komt de pijn genadeloos terug. Twee keer per week krijg ik fysio, maar ik twijfel erover om ermee te stoppen. Mijn lichaam heeft net niet genoeg tijd om tussen de behandelingen te herstellen, waardoor ik continu fikse spier-/heup-/kniepijn heb.

Mijn vragen zijn:
- is het normaal dat ik nog redelijk veel pijn heb na 6 weken operatie?
- moet ik minderen met de fysio i.v.m. overbelasting van de spieren?
- is het verstandig om mijn knie in te laten tapen?
- hoelang kan deze pijn aanhouden?

Ik ben 39 jaar en wil zo graag een pijnvrij leven, zodat ik weer kan gaan werken en leuke dingen kan doen.

Kim

Mark Chen, fysiotherapeut:

Hi Kim,

Ik kan me voorstellen dat het frustererend is om constant met zoveel pijn te lopen. En wat ben je jong voor een totale heupprothese zeg! Daar zouden voordelen aan kunnen/moeten zitten aangezien je herstel dan juist snéller zou kunnen, maar laten we alles punt voor punt bekijken.

Pijn

De pijn is "normaal" maar zou onder controle, of duidelijk minder moeten zijn dan bij de aanvang van de operatie. Aangezien je de belastbaarheid van de heup zal moeten opbouwen na de operatie is het normaal dat hier wat ongemak bij komt maar tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat de pijn je algemeen dagelijks leven beïnvloedt.

Fysiotherapie

Als je merkt dat je niet genoeg herstelt tussen sessies in, zou ik zeker overwegen om de frequentie te verminderen. Je wordt namelijk sterker tijdens je herstel, niet tijdens het trainen! Bespreek uiteraard eerst met je therapeut wat je gevoel is en misschien kan hij/zij de intensiteit van het programma wat aanpassen zodat je wel goed herstelt tussen de sessies in.

Tape

Tapen van de knie / heup kan zeker een goede optie zijn om wat meer ondersteuning te hebben tijdens en tussen de sessies in. Gebruik hiervoor bij voorkeur Kinesio tape en laat het aanbrengen door iemand die hiervoor geschoold is. Sommige technieken kunnen je ook aangeleerd worden zodat je het in het vervolg zelf kunt aanbrengen.

Pijn

Ik doe in principe geen uitspraken over pijn, aangezien pijn lastig te voorspellen is. Het is ook zeer afhankelijk van variabelen waar ik geen zicht op heb, zoals emoties, stress, voeding, slaap, sociale omstandigheden etcetera. Buiten dat heb ik geen daadwerkelijk onderzoek gedaan dus ik heb geen goede gronden om daar iets over te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is een bepaalde mate van pijn acceptabel is door de revalidatiefase heen. De regels die ik hanteer met mijn patiënten zijn de volgende twee:

  • Pijn mag niet uitkomen boven een 5 op een schaal van 1 tot 10 (tijdens oefeningen).
  • Wanneer een oefening niet prettig aanvoelt, stop dan. Trekt het gevoel weg binnen 30 seconden, dan is het hoogstwaarschijnlijk geen probleem.

Ik hoop dat dit helpt. Ga even het gesprek aan met je therapeut zodat je frustraties duidelijk zijn en jullie desnoods wat kunnen bijsturen. Vertrouwen in je lichaam en het revalidatieproces herstellen lijkt me een belangrijke eerste stap!

Succes,

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.