Pijnlijke knie bij ischias

Getty Images

Sinds enkele maanden heb ik ischias. Daarnaast heb ik sinds een paar weken last gekregen van mijn knie met trappen lopen en van een stoel opstaan. Is het wel verstandig om aan balanstherapie in het zwembad te blijven deelnemen? Als ik dat doe voel ik de betreffende spieren en na afloop heb ik extra last.

Mia

Mark Chen, fysiotherapeut

Wat vervelend. Hopelijk ben je onder behandeling bij iemand die naar de achterliggende oorzaak van je probleem kan kijken.

Als je last hebt van knie, kán dat een verband hebben met je hoofdklacht. Het kan namelijk best zijn dat de prikkeling van de zenuw zorgt voor pijn in het verloop van het been. Wanneer dat zo duidelijk gekoppeld is aan specifieke bewegingen zoals jij beschrijft, dan loont het misschien wel de moeite om die bewegingen eens goed te bekijken. Wellicht is er een manier om die bewegingen wat aan te passen, zodat de zenuw er niet door geïrriteerd raakt.

Wat prikkelt zenuw?

Dit is overigens ook meteen de hoofddoelstelling voor jouw klacht: uitzoeken waar, waarom en wanneer je je zenuw prikkelt. De reden kan gevonden worden in het been, de rug, of beiden. In mijn ervaring zijn de heup en het bilgebied vaak grote boosdoeners als het gaat om spierspanning en beweeglijkheid. Als je die de blokkade eenmaal hebt gevonden, dan kun je vaak met een combinatie van manuele therapie, oefeningen en eventueel Medical Tape, snel weer pijnvrij functioneren.

Ik ga er hier wel vanuit dat je beenklachten een verband hebben met je hoofdklacht. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het twee aparte klachten zijn!

Balanstherapie

Betreffende je balanstherapie wil ik het volgende zeggen: Normaal gesproken is bewegen in het water een uitstekende keuze, voornamelijk omdat je vrijwel gewichtsloos bent. Nu is het wel zo dat, wanneer je duidelijk méér last hebt na het oefenen, er waarschijnlijk toch een bepaalde mate van overprikkeling is geweest. In dat geval kan het contraproductief zijn om door te gaan met die specifieke sport.

Ik stel voor dat je met jezelf af spreekt om het over een iets langere tijd te bekijken. Dus probeer het twee of drie weken met regelmaat. Als de pijn niet minder wordt, dan is het tijd om een stap terug te nemen en eens goed te kijken naar je bewegingen, samen met een fysiotherapeut (het liefst iemand die goed is in het specialiseren van bewegingspatronen).

Ik hoop dat dit een antwoord geeft op je vraag.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.