Pijnlijke knie na heupoperatie

Getty Images

Vijf weken geleden heb ik een nieuwe heupkop gekregen. Ik loop met krukken (in huis soms al zonder of met maar een kruk), maar nu krijg ik last van mijn knie aan de kant van de geopereerde heup. Het is een zeurende pijn. Wat kan dat zijn?

Kees

Mark Chen, fysiotherapeut

Ik hoop dat je operatie goed is verlopen. In de tijd dat je herstellende bent, functioneert de heup en het gehele been uiteraard nog niet 100 procent. De pijn die je voelt kan een consequentie zijn van dit verminderde functioneren.

De spieren rondom de heup spelen een erg belangrijke rol bij het stabiliseren van het bovenbeen en de knie. Na een operatie verkeren deze spieren vaak een tijdje in 'slaapstand' en kunnen ze het been dus niet goed aansturen. Dit kan ervoor zorgen dat de knie anders belast wordt dan voorheen, en daarom wat tegenstribbelt. Dit hoort vanzelf over te gaan zodra de heup sterker wordt.

Pas uiteraard op dat je het been niet overbelast. Een overbelast been heeft uiteraard veel meer moeite met herstel. Mocht de pijn aanhouden of je erg hinderen tijdens je algemeen dagelijks leven, dan is het mogelijk om een tape aan te leggen die de knie ondersteunt. Dit kun je laten doen, maar aangezien de knie zelf vrij makkelijk te bereiken is, bestaat de mogelijkheid misschien ook om het zelf te doen.

Ik hoop dat dit helpt, veel succes met het herstel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.