Wat kan ik doen aan knieklachten?

Getty Images

Al een tijdje heb ik last van mijn knieën en ik twijfel of ik er naar moet laten kijken. Van mijn 10e tot 26e heb ik fanatiek gevolleybald. Het laatste jaar kreeg ik knieklachten; na een zware training ging traplopen moeilijk maar hier heb ik verder weinig aandacht aan besteed. Uiteindelijk ben ik gestopt met volleyen, maar dit was vanwege rugklachten. In de jaren daarna voelde ik mijn knieën bij inspanning af en toe.

Ongeveer 1,5 maand geleden ben ik thuis begonnen met eenvoudige spieroefeningen om een beetje fitter te worden. Ik deed dit ongeveer 10 minuten per dag, maar merkte al snel een soort spierpijn aan de bovenkant van mijn knie. Na twee weken ben ik gestopt met de oefeningen, maar het vervelende gevoel bleef.

Bij buigen en hurken voel ik nu in eerste instantie een soort spanning boven de knie, maar als ik verder hurk dan doet het zeer aan de boven- en zijkanten. Met opstaan en traplopen heb ik dit ook. Bij opstaan vanuit hurk hoor ik ook nog een raspend/schurend geluid in beide knieën. Heb jij enig idee waardoor dit kan komen en wat ik er aan kan doen?

Jeannette (31)

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend dat je al zolang pijnklachten hebt aan je knieën. Op jouw leeftijd hoort dit niet zo te zijn als er geen sprake is van  een trauma (zoals een ongeluk of operatie waarbij materiaal uit de knie is weggehaald).

De beschrijving die je geeft,  wijst op mogelijke problemen met de knieschijf en/of de strekkers van het bovenbeen. Tijdens het strekken en buigen van het bovenbeen beweegt de knieschijf heen en weer. Herhaaldelijke bewegingen, zware sportbelasting en bewegen onder een scherpe hoek zijn allemaal voorbeelden van belasting op dit systeem.

Klacht

Als je lang en intensief hebt gevolleybald, kan dit best een grote rol spelen bij het ontwikkelen van je klacht. Het is bij langdurige sportbeoefening op niveau namelijk belangrijk dat je die belasting afbouwt. Dit noemt men 'aftrainen'. Wanneer je abrupt stopt, kan dit flinke gevolgen hebben voor je spieren en gewrichten.

Je spieren (de software) zijn nou eenmaal jarenlang op een bepaalde manier 'geprogrammeerd' met een bepaalde spierspanning en mate van gebruik. Als dit dat plotseling verandert, kan de aansturing van een gewricht (de hardware) veranderen. Zo wordt alles opeens heel anders belast. Ook kunnen delen van de knie gebruikt worden die je normaliter niet belast.

Fysiotherapeut

Je geeft aan dat je door rugklachten uit de sport bent gestapt. Als er sinds die periode knieklachten zijn ontstaan, is het de moeite om een eventuele relatie tussen je rug en knieklachten te bekijken. Ik raad je aan een (sport)fysiotherapeut te raadplegen. Het liefste iemand die een functionele bewegingsscreening kan doen. Hierbij wordt gekeken naar hoe de diverse spieren en gewrichten met elkaar samen werken.

De therapeut zal hoogstwaarschijnlijk specifiek onderzoek doen naar de rug, heupen, knieën en misschien je enkels. Eerst zal uitgesloten moeten worden of er ergens schade is opgetreden aan de gewrichten zelf. Als dat niet het geval is, zal er gekeken worden naar factoren die je knieën op een onjuiste manier belasten. Op basis daarvan kan een behandelplan gemaakt worden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.