Wat moet ik doen bij een gescheurde meniscus?

vrouw-knie
Getty Images

Ik ben 64 jaar en heb een 'scheur' gehoord in mijn knie bij het draaien van mijn bovenlichaam naar links, waarbij mijn knie bleef staan. Ik zie op internet dat er boven een bepaalde leeftijd geen operatie meer wordt gedaan. Klopt dit? Welke oefeningen raad je mij aan om mijn bovenbeen de functie van de kruisband te laten overnemen?

De diagnose is dus nog niet gesteld, maar dit is gebaseerd op mijn eigen aanname. Ik leid een rustig leven zonder sport, maar ik fiets wel.

Wat moet ik doen bij een gescheurde meniscus? Mijn buitenmeniscus is veertig jaar geleden al verwijderd.

Ineke

Mark Chen, fysiotherapeut:

Of de operatie wel of niet meer wordt gedaan, hangt waarschijnlijk meer af van de algemene gezondheid en het functioneren van de knie dan van de leeftijd. Om dit zeker te weten zou u even kunnen overleggen met de huisarts of de orthopeed die de aangewezen persoon zou zijn om de eventuele operatie uit te voeren.

U geeft aan dat de diagnose nog niet is gesteld. Het lijkt me een goed idee om in ieder geval de knie even te laten onderzoeken door een specialist en de kruisband testen te laten doen. Mochten deze positief uitvallen dan is er een aanzienlijke kans dat er daadwerkelijk een scheur(tje) aanwezig is. In het geval van een scheur wil dat nog niet zeggen dat een ingreep daadwerkelijk nodig is.

De kruisbanden zijn voornamelijk nodig bij snelle bewegingen waarbij we van richting veranderen. Denk bijvoorbeeld aan tennis of voetbal. Wanneer fietsen en wandelen het grootste gedeelte van je sportieve activiteiten bekleed, dan is er een grote kans dat u zelfs zonder kruisband volledig zonder klachten kunt blijven functioneren.

Ik raad aan om in ieder geval even langs de fysiotherapeut te gaan om de knie te laten onderzoeken. Hij/zij kan dan ook meteen oefeningen meegeven om de knie te versterken mocht dat nodig zijn.

Ik hoop dat dit helpt!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.