Hoe krijg je meer spiermassa?

Getty Images

Ik weeg 63 kilogram en ben 1,87 meter lang. Hoewel ik regelmatig sport (zowel kracht- als cardiotraining) en heel veel koolhydraten en eiwitten eet, kom ik weinig tot niets aan. Ik hoef mijn streefgewicht van 75 kilogram heus niet snel te bereiken, maar ik vraag me wel af hoe het mogelijk is dat ik zo weinig aankom terwijl ik me wel aan de adviezen van experts houd.

Mathijs (19 jaar)

Esther van Etten, sportdiëtist

Dank je wel voor jouw goede vraag. Je ziet tegenwoordig allemaal mooie plaatjes op social media van afgetrainde en goed getrainde lichamen. Maar die zijn jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd. Je hebt drie body types oftewel drie types lichaamsbouw: ectomorph, endomorph en mesomorph (zie ook de afbeelding).

Getty Images

Waarschijnlijk herken je jezelf in het ectomorph type. Zo ja, dan is het aankomen in gewicht en spiermassa niet iets wat makkelijk zal gaan. Dit heb je al ondervonden. Belangrijke punten zijn: doorzettingsvermogen en discipline.

Via deze link kun je mijn nieuwsbrief met het onderwerp 'Meer spiermassa... Hoe doe je dat?' lezen: 

Daarin leg ik al veel uit over voeding en spiermassa. Lees alles goed door, mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag. Uiteindelijk zal ik je toch adviseren om contact op te nemen met een goede sportdietist bij jou in de buurt.

Succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Esther van Etten is sportdiëtist, gespecialiseerd in voeding voor sporters op alle niveaus. Je kunt bij Esther terecht met al je vragen over voeding, voedingssupplementen en sport.