Mag ik al trainen met gewichten?

Getty Images

Sinds kort train ik thuis met gewichtjes. Ik heb wel eens gehoord dat dit slecht is voor mij. Klopt dat?

Mark (14)

Mark Chen, fysiotherapeut

Wat goed dat je op zo'n jonge leeftijd al bewust met je fitheid bezig bent! Fitness, en met name krachttraining, is vrij ingewikkeld. Er zijn niet voor niks zoveel boeken geschreven over anatomie, trainingsprincipes, voeding en oefenschema's.

De manier van trainen is sterk afhankelijk van je doel. Als je bijvoorbeeld spierconditie wilt opbouwen zijn meerdere herhalingen nodig (twee keer twintig) om je spieren moet te maken. Voor spiergroei (hypertrofie) werkt dat ander. Daarvoor heb je minder herhalingen (drie keer acht tot twaalf) en meer gewicht nodig. Andere doelen zijn bijvoorbeeld nog maximale kracht en explosiviteit. Daarbij is het ook belangrijk om je training stapsgewijs op te bouwen. Eerst op kracht en daarna pas op snelheid.

In de groei

In jouw geval is iets anders echter nog veel belangrijker: je bent nog in de groei. Dat betekent dat je erg gevoelig bent voor verandering in spierkracht en daardoor ook voor veranderingen in kracht-lengte relaties. Simpel gezegd houdt dat het volgende in: Aan gewrichten wordt altijd van meerdere kanten getrokken (door spieren aan beide kanten). Die krachten moeten ongeveer gelijk zijn en blijven, anders kan dat je houding op lange termijn sterk beïnvloeden.

Het is heel lastig om deze verstoring achter op te lossen, daarom kun je het beter voorkomen. Mijn advies aan jou is dan ook om je aandacht te richten op oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Denk aan opdrukken, optrekken, squats, lunges enzovoort. Dit zijn bewegingen waarbij er meerdere gewrichten en spieren samen moeten werken.

Bewegingen

Ook zijn dat vaak bewegingen die je daadwerkelijk toepast in het dagelijks leven. Vergelijk een squat (kniebuiging) maar eens met opstaan uit een stoel. Of een lunge (uitvalspas) met traplopen. Dat zijn bijna identieke bewegingen. Door te focussen op dit soort bewegingen kun je een hele goede basis leggen, waar je later met gewichten op verder kunt borduren.

Mijn tip aan jou: lees je in. Pak eens een fitnessgerelateerd tijdschrift of vraag eens wat rond op een fitnessforum. Uiteraard is een afspraak maken met een fitnessinstructeur ook geen slechte optie. Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je teveel met gewichten aan de gang gaat. Dan heb je er uiteindelijk alleen maar plezier van!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.