Laxeermiddelen met psylliumvezels: dit moet je erover weten

Overgevoeligheidsreacties bij laxeermiddelen met psyllium

buikpijn-vrouw-bijw-GN
Getty Images

Heb je last van verstoppingen in de darmen? Dan kun je laxeermiddelen gebruiken om de doorgang van de ontlasting te verbeteren. Bij het gebruik van laxeermiddelen met psyllium kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan, die soms moeilijk te herkennen zijn. Hierdoor kun je onnodig doorlopen met klachten.

Wat zijn psylliumvezels?

Sommige laxeermiddelen bevatten psylliumvezels als werkzame stof. Deze vezels komen van de Plantago ovata. Dit is een bepaald soort weegbreeplant die bekend staat om zijn krachtige werking in de darmen. De vliesjes om de zaden van de plant heten psylliumvezels. Artsen schrijven psylliumvezels voor, zoals Agiolax, Volcolon en Metamucil, maar deze zijn ook zonder recept verkrijgbaar. Daarnaast kunnen psylliumvezels ook in producten aanwezig zijn onder de naam vlozaad, psyllium of afslankvezel.

Wanneer gebruik je psylliumvezels?

Laxeermiddelen met psylliumvezels worden gebruikt bij langdurige of terugkerende verstopping, of wanneer een zachte ontlasting gewenst is bij bijvoorbeeld aambeien. Psylliumvezels kunnen veel water opnemen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de verstopping vermindert. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruiken van psylliumvezels, anders kan een ernstige verstopping optreden. Daarnaast helpen psylliumvezels bij een gezonde samenstelling van darmbacteriën en ondersteunen ze darmbewegingen.

Welke overgevoeligheidsreacties kunnen ontstaan door psylliumvezels?

Naast de positieve werking kunnen psylliumvezels ook bijwerkingen geven, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid. Ook kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan door blootstelling aan psylliumvezels bij inname. Bij contact met de vezels kan de huid gaan jeuken of kan huiduitslag ontstaan. De oog- en neusslijmvliezen kunnen gaan ontsteken bij contact. Daarnaast kan kortademigheid en benauwdheid ontstaan bij het inademen van de psylliumvezels. Gelukkig komen overgevoeligheidsreacties bij psylliumvezels niet vaak voor.

Overgevoeligheidsreacties worden niet altijd herkend

Overgevoeligheidsreacties staan in de productinformatie van laxeermiddelen met psylliumvezels. Toch worden de bijwerkingen niet altijd goed herkend. Uit een aantal meldingen dat Bijwerkingencentrum Lareb ontving blijkt dat sommige patiënten jarenlang klachten hadden, voordat ze erachter kwamen dat psylliumvezels de oorzaak waren.

Klachten die passen bij deze overgevoeligheidsreacties kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om je klachten altijd met je arts of apotheker te bespreken.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.