Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Probiotica, goed voor elk?

Wat bacteriën doen voor je gezondheid

Je kent ze wel, van die kleine flesjes zuivel die je zouden helpen om je darmflora op peil te houden. Of je weerstand te verbeteren. Wat zit er dan in die potjes? En heb je het echt nodig?

Aan deze zuiveldrankjes zijn probiotica toegevoegd of ze zijn gemaakt door zogenaamde goede bacteriën. Goede bacteriën zijn bepaalde levende voedingsingrediënten, die een positief effect hebben op de gezondheid.

Melkzuurbacteriën

Je hoeft het niet per se te drinken. Er zijn ook capsules, tabletten en poeders op de markt met probiotica. De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën. Deze kun je van nature ook vinden in zuurkool, yoghurt en salami, maar dan zijn ze niet zo werkzaam. Een melkzuurbacterie mag zich volgens de wetenschap pas een probioticum noemen als het levend de darmen bereikt en bijdraagt aan een goede gezondheid.

Bewijs

Er zijn een heleboel aandoeningen waarbij probiotica een oplossing zou kunnen bieden. Maar helaas is er niet voor alle ziekten wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt. De Maag Lever Darm Stichting en het Voedingscentrum zijn het er wel over eens dat probiotica zouden kunnen werken bij een verstoorde darmflora. Door een teveel aan 'slechte bacteriën' kun je last krijgen van bijvoorbeeld diarree of verstopping. Met een probioticum krijg je weer genoeg 'goede bacteriën' binnen om de darmflora weer in balans te brengen.

Meer onderzoek

Er zijn positieve effecten gevonden bij diarree door antibiotica (AAD), bij obstipatie en reizigersdiarree. Verder wordt er nog veel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica op bijvoorbeeld een verminderde weerstand, allergieën, schimmelinfecties, de darmziekte Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn en de kans op darmkanker. De vele onderzoeken proberen uit te zoeken of het effect er is. Soms zijn er wel aanwijzingen die hierop lijken te duiden. Maar hard bewijs ontbreekt helaas vaak nog.

Bacteriestam

Het ene probioticum is het andere niet. Dit komt doordat ze verschillende bacteriën kunnen bevatten. Hun namen zijn opgebouwd uit drie niveau's, vergelijk het maar met een auto:

  • Volkswagen (automerk)
  • Golf (soort)
  • GTI (uitvoering)

Zo werkt het ook voor bacteriën:

  • Lactobacillus (geslacht)
  • Casei (soort)
  • Shirota (stam)

Elke stam kan een andere werking hebben. Maar welke effecten welke bacterie heeft, dat moet nog verder onderzocht worden. Niet elke bacteriestam heeft dus dezelfde werking. Met één probioticum zul je dus niet alle gezondheidsvoordelen hebben die hierboven beschreven staan. Ook kan de werkzaamheid per persoon verschillen.

Welk product werkt echt?

Door alle aandacht voor probiotica zijn er ook veel producten op de markt gekomen die meeliften op de hype. De Consumentenbond heeft in 2006 producten onderzocht die claimden dat ze 'gezonde bacteriën' bevatten. Toen bleek dat er veel verkeerde of fantasienamen werden gebruikt. 'Actieve bifidus' is bijvoorbeeld zo'n kreet die volgens onderzoekers nergens op slaat. Soms bevatten de producten geen levende bacteriën of waren ze zelfs steriel. De probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia en Yakult) werden goed bevonden.

Bij een goede probioticum staat er duidelijk op het etiket welke bacteriestam er is gebruikt, of ze levend zijn en welk effect deze bacteriën zouden hebben. Waar je op kunt letten bij het kopen van een probioticum is of er een stamnummer van de bacterie wordt genoemd en of er een informatielijn wordt genoemd. Wanneer een producent een uitspraak doet over de gezondheidseffecten van het product, dan moet dat wetenschappelijk bewezen zijn.

Nut voor gezonde mensen?

Een gezonde darmflora zit niet per se in een flesje. Je kunt ook gezond, vezelrijk, vetarm en gevarieerd eten, zorgen voor ontspanning, genoeg slapen, niet roken en matig zijn met alcohol. Maar zelfs als je dat allemaal doet, kan je darmflora uit balans raken.

Niet alleen je leefstijl, maar ook ouder worden, je omgeving, medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica) of stress kunnen van invloed zijn op je darmflora en daar kun je niet altijd iets aan doen. Misschien heb je geen klachten, maar is je darmflora toch verstoord. Een probioticum kan dan ook bij gezonde mensen positieve effecten hebben.

Of je het nu wel of niet gaat gebruiken wanneer je gewoon gezond bent, die keus is aan jou. De bacteriestammen uit Yakult, Vifit en Danone Activa zijn ondertussen goed onderzocht en hebben hun veiligheid en effectiviteit via de Gedragscode van het Voedingscentrum bewezen. Andere producten helpen misschien ook, maar moeten nog beter onderzocht worden.

Hoewel veel mensen baat hebben bij probiotica zijn de gezondheidsclaims op het gebied van darmklachten, allergische reacties en weerstand niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn echter ook geen ongewenste bijwerkingen bekend.

 

Bron(nen):

  • Gut flora

Reactie toevoegen

26 Comments

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op ma, 09/11/2017 - 14:55

In de natuurwinkel kan je ze in pilvorm vinden.

Door Helma Koerts (niet gecontroleerd) op ma, 09/11/2017 - 10:08

Kan je een pro bioticum gebruiken in combinatie met andere medicijnen

Door Dr. Ir. L.R. Wolff (niet gecontroleerd) op za, 08/12/2017 - 13:27

Het kan van nut zijn om een breed gamma van probiotica te gebruiken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat iedere stam van bekende probiotica zijn eigen "werkterrein" heeft. Ze nestelen zich in onze darmen bij een zuurgraad waarbij ze zich het beste kunnen ontwikkelen. Die zuurgraad in onze darmen verloopt van zuur (in onze maag) tot licht basisch (In onze endeldarm).

De positieve invloed van probiotica beperkt zich niet tot het verdringen van schadelijke bacteriën uit onze darmflora. Ze hebben ook een functie bij het opnemen van bepaalde voedingstoffen. Die worden daartoe omgezet in een vorm, die door onze darmwand in het lichaam kan worden opgenomen.

Door Marlou (niet gecontroleerd) op zo, 06/25/2017 - 19:11

Ik heb altijd veel last van buikkrampen en soms dus heel erg diarree en dan weer dagen opstoppingen. Drink nu sinds 2 weken Yakult en het gaat super goed. Alleen nu ga ik op vakantie en het is niet mogelijk om Yakult mee te nemen. Kan ik die bacteriën ook in pilvorm vinden ?

Door Frances (niet gecontroleerd) op do, 03/02/2017 - 11:51

Sinds kort(?) is er een nieuw medicijn (capsules) Kijimea Prikkelbaar Darm die zou helpen voor PDS. Ik ben net 1 week begonnen en merk nu al dat ik elke dag nu ontlasting heb, en het zich niet ophoopt in mijn darmen. Voor dat ik ontlasting krijg heb ik erge buikkrampen, die voorbij gaan na de "lozing". Op deze site zijn erg veel positieve reacties die zeggen dat ze weer een normaler leven kunnen hebben. Zijn er mensen hier die dat ook al hebben geprobeerd? Zou graag reacties ontvangen. Wel moet je dit middel minstens 4-6 weken gebruiken en is erg kostbaar. Wel ontdekt dat melk niet goed is, wordt steeds misselijk. Reacties op deze site s.v.p. Ben erg benieuwd!! Groetjes en succes

Door Michael (niet gecontroleerd) op za, 12/10/2016 - 06:51

Vetarm eten? Het is allang aangetoond dat gezonde vetten belangrijk en zelfs essentieel zijn voor de gezondheid, het uitbannen van (gezonde) vetten is niet meer van deze tijd..

Door Chiela scheurwater (niet gecontroleerd) op vr, 08/26/2016 - 09:12

Ik heb een clostridium defilé bacterie gekregen na antibiotica kuur en heeft het nu na 10 weken nog gebruik nu probiotica van Orthiflor original en Jacult zou dat goed wezen want ik kan en mag geen antibiotica meer dat brengt het nog verder uit balans hoop op antwoord want de ontlasting is nog steeds brei
Vr Gr Chiela

Door coco (niet gecontroleerd) op di, 08/23/2016 - 01:03

Biologische probiotica producten anders heeft het nog geen zin met al die suikers die in die supermarkt rotzooi zit !!

Door ineke (niet gecontroleerd) op vr, 08/12/2016 - 09:04

ik ben sinds 3 maanden aan de chemo, mn dokter vind het niks de probiotica, er zou een grote discussie gaande zijn over de probiotica, ik heb er al jaren baat bij, maar twijfel nu

Door radna (niet gecontroleerd) op wo, 08/10/2016 - 10:30

welke klacht of ziekte had uw zwager dat het nu over is...