zondag, 19 september 2021

Doses in kindervitamines erg hoog

Multivitaminepillen voor kinderen bevatten veel meer vitamines dan wat ze dagelijks nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar vijftien potjes kindervitamines.

De Consumentenbond bekeek de etiketten van vijftien multivitamines voor kinderen vanaf 3 jaar. Daaruit blijkt dat er vaak onnodig veel vitamines in zitten.

Schadelijk

Hoewel de meeste kinderen helemaal geen tekort hebben aan vitamines, nemen ouders vaak toch het zekere voor het onzekere. De gedachte 'baat het niet, dan schaadt het niet', gaat echter niet op. Te veel vitamine A of foliumzuur uit vitaminepillen kan schadelijk zijn voor kinderen.

Weinig vitamine D

Met vitamine D, een vitamine die kinderen tot 4 jaar juist extra nodig hebben, zijn fabrikanten minder scheutig. In diverse producten zit slechts 5 microgram, terwijl de Gezondheidsraad 10 microgram adviseert om botproblemen te voorkomen.

Etiketten

Fabrikanten houden zich met de etiketten aan de huidige regels. Het is namelijk verplicht om te refereren aan de behoefte voor volwassenen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jonge kinderen ligt echter vaak de helft lager. De Consumentenbond vraagt het ministerie voor alle vitamines een referentiewaarde voor kinderen vast te stellen en de regels voor etiketten aan te passen.
 

Bron(nen):