vrijdag, 27 mei 2022

Hoe snel verdwijnt vitamine C uit sinaasappelsap?

Ik koop wel eens versgeperst sinaasappelsap. Vaak drink ik een deel de volgende dag pas op. Zitten er dan nog wel vitamines in?
Tom

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50 procent meer vitamine C dan sap uit concentraat. Sinaasappelsap met vruchtvlees bevat nog meer vitamine C en er zitten ook voedingsvezels in. 

Zuurstof

Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Bij zure sappen, zoals sinaasappelsap, gaat dat niet heel snel: Het gehalte aan vitamine C neemt af met maar ongeveer 2 procent per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan. Dat komt door de zuurstof die door het schudden in het sap komt.

In het donker bewaren

Flessen sap kunnen overigens het beste in het donker bewaard worden, omdat anders het vitamine C-gehalte sneller terugloopt. Vitamine C wordt onder invloed van licht afgebroken.

Hier kun je meer informatie lezen over sinaasappelsap.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.