Kan ik multivitamines slikken in combinatie met andere vitamines?

Getty Images

Kan ik multivitamines slikken in combinatie met andere vitamines?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je dagelijks meerdere vitaminepillen slikt, heb je kans dat je te veel vitamines binnenkrijgt. Een teveel aan bepaalde vitamines kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Let erop dat je niet meer dan 100 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid slikt.

Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van slikt. Voorbeelden hiervan zijn vitamine D, vitamine B6 en magnesium. Een teveel aan vitamine D kan leiden tot kalkafzetting in nieren, en bloedvaten, waardoor ze minder goed werken. Bij te veel vitamine B6 kun je last krijgen van gevoelloze handen en voeten. Te veel magnesium leidt tot darmklachten en diarree.

Andere vitamines waar je te veel van kunt binnenkrijgen zijn vitamine B3, foliumzuur, vitamine A, vitamine E, calcium, jodium, koper, selenium en zink. Kijk hier voor een overzicht van de maximale dosering per dag van vitamines en mineralen.  

Extra vitamines en mineralen vaak niet nodig

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Vitaminepillen of -supplementen slikken is dan niet nodig. Sommige mensen hebben wel extra vitamines nodig. Het gaat hier om kinderen van 1 t/m 3 jaar (vitamine D), mensen met een getinte huidskleuren (vitamine D), ouderen (vitamine D) en zwangere vrouwen (vitamine D en foliumzuur) of vrouwen die zwanger willen worden (foliumzuur). Veganisten wordt aangeraden vitamine B12 te slikken. Meer over speciale adviezen.

Niet meer dan 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid

Als je extra vitamines slikt, is het aan te raden niet meer dan 100 procent van de dagelijkse aanbeveling te slikken. Deze informatie vind je op het etiket. Hoe meer verschillende supplementen je slikt, hoe groter de kans dat je te veel binnen krijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.