'Vaker vitamine E-tekort bij obesitas'

Getty Images

Mensen met overgewicht en het metabool syndroom lijken meer vitamine E nodig te hebben dan gemiddeld, omdat het gewicht en de andere problemen voor veel oxidatieve stress zorgt. Dezelfde gezondheidsproblemen zorgen er echter voor dat het effectieve gebruik van vitamine E afneemt.

Als gevolg daarvan hebben veel mensen volgens onderzoekers van de Oregon State University een chronisch tekort aan vitamine E. Dit kan bijdragen aan de enorme variatie aan ziekten die samenhangen met het metabool syndroom waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer en kanker.

Vet

Een deel van onze bevindingen gaat tegen je gevoel in, aldus de onderzoekers. Vitamine E is namelijk een in vet oplosbare micronutriënt, dus je zou juist verwachten dat het in grote hoeveelheden aanwezig is bij mensen met overgewicht die veel vette producten eten. Het onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition toont nu het tegenovergestelde.

"Uit ons onderzoek blijkt dat de weefsels van mensen met obesitas vet niet meer opnemen, omdat ze al genoeg vet hebben", vertelt onderzoeker Maret Traber. "Tijdens dat proces weigeren zich ook het vitamine E dat gebonden is aan dat vet. Dus zelfs als de weefsels oxidatieve stress ervaren, krijgen ze onvoldoende vitamine E."

Oxidatie is een natuurlijk proces, waarbij zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen beschadigen.Vet genereert oxidanten die de metabole stress verhogen. Vitamine E, vitamine C en sommige andere antioxidanten zijn een natuurlijk verdedigingsmechanisme.

Diëten

Een andere oorzaak van het tekort aan vitamine E is volgens Traber het diëten. "Zodra mensen gewicht proberen te verliezen, verminderen ze in eerste instantie de vetinname. Als minder calorieën binnen wilt krijgen lijkt dit een logische keuze, maar vet is een belangrijke bron van vitamine E." De vitamine vind je namelijk onder andere in noten, zaden en olijfolie.

Als je wilt afvallen is volgens Traber een gebalanceerd en gezond voedingspatroon het belangrijkste. Daarnaast kun je een multivitamine slikken met daarin de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Daarbij is het belangrijk om wel een klein beetje vet te eten, om te zorgen dat de vitamine E uit het supplement goed wordt opgenomen.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • EurekAlert