Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Doktersrecept: elke dag chocola!

Maar dan wel een klein stukje…

Voor sommigen is chocolade onweerstaanbaar lekker. Maar het mooie is: het is ook nog eens púúr gezond. Hoe donkerder hoe beter.

In het voorjaar van 2010, niet geheel toevallig vlak voor Pasen, kopten de kranten dat chocolade de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Uit een groot onderzoek bleek dat Duitsers die chocolade eten, bijna 40 procent minder kans hebben op een hartaanval of beroerte. Zelfs de altijd sceptische voedingswetenschapper prof. dr. Martijn Katan van de VU in Amsterdam liet in een reactie weten dat chocolade een mogelijk positief effect kan hebben. Al vond hij wel dat het bewijs uit dit onderzoek nog niet doorslaggevend is.

Katan: "Er is dringend behoefte aan een grootschalig experiment, waarbij de dobbelsteen bepaalt wie van de proefpersonen wel of geen chocolade krijgt." Jaren geleden is in Zutphen wel al een dergelijke studie uitgevoerd in een groep mannen op leeftijd. De helft van hen kreeg chocolade 'voorgeschreven’, de andere helft niet. Chocolade bleek een bloeddrukverlagend effect te hebben. Met een portie van 10 gram pure chocolade of 13 gram melkchocolade per dag daalde de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met maar liefst 50 procent.

Bloeddrukverlagend

Het toonaangevende en bloedserieuze vakblad British Medical Journal permitteert zich eens per jaar (in het decembernummer) een wat luchtiger artikel. In 2004 kwam dit luchtige stuk van een groep Rotterdamse onderzoekers. In die jaren was het onder medici erg populair om de 'polypil' voor te schrijven. Deze pil, met onder andere aspirine en cholesterolverlagers, zou de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Dagelijks aan een cocktail van pillen dus, uit preventief oogpunt.

Dat zagen de Rotterdamse onderzoekers liever anders. Zij ontwikkelden de 'polymaaltijd', een gezonde voeding met dezelfde gezonde effecten als de pillencocktail. Wie polymaaltijden eet, ziet zijn kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 76 procent dalen. De polymaaltijd bestaat uit vis, groenten, fruit, amandelen, wijn, knoflook en… chocolade. Dagelijks maar liefst 100 gram, gebaseerd op een klein onderzoek onder senioren waaruit bleek dat chocolade de bloeddruk kan doen verlagen.

Nu is 100 gram een flinke portie, die maar liefst een kwart van de totale dagelijkse energiebehoefte bevat. Dan ligt gewichtstoename al gauw op de loer. En: zoveel chocolade is waarschijnlijk niet eens nodig. Chocoladeonderzoekers, zoals de onderzoekers in Zutphen, gebruiken meestal een 'dosis' van 10-20 gram. Dat komt overeen met enkele blokjes van een reep, afhankelijk van het formaat. De vraag is alleen: lukt het liefhebbers zich daartoe te beperken?

Witte chocolade: nee

De kracht van chocolade zit hoogstwaarschijnlijk in de polyfenolen, van nature in cacao aanwezig. Overigens komen polyfenolen ook voor in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten. Polyfenolen zijn antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen, bijvoorbeeld tegen straling uit zonlicht of schadelijke stoffen die in de stofwisseling kunnen ontstaan. Gedacht wordt dat ze de kans op een beroerte en een hartaanval verlagen door aderverkalking en ontstekingen tegen te gaan. Helemaal precies is het werkingsmechanisme niet bekend. Mogelijk hebben anti-oxidanten ook een gunstig effect op de kwaliteit van de vaatwand, zodat die sterker wordt.

Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer polyfenolen. Puur moet het wezen als je optimaal wilt profiteren van de gezondheid van chocolade. Melkchocolade kan ook wel, al bevat die minder antioxidanten. Maar neem geen witte chocolade, want daarin wordt alleen het cacaovet gebruikt en dat bevat geen polyfenolen.

Overigens zit er ook een ongezonde kant aan chocolade. Naast de gezonde polyfenolen bevat hij namelijk flink wat verzadigde vetten en suikers en dus calorieën. Een reep chocolade van 100 gram levert al snel ruim 500 kilocalorieën! Hoe lekker ook, maat houden is dus wel gewenst.

Smaakexplosie op de tong

Waarom is chocolade zo lekker? Het is de onweerstaanbare combinatie van vet en zoet die onze hersenen zo verheugd doet reageren. Chocolade smelt bovendien in de mond en dat geeft een ware smaakexplosie op de tong. Als chocolade zo lekker is, zou het dan ook troost kunnen bieden? Veel vrouwen vinden van wel. Ze claimen dat ze vlak voor de menstruatie snakken naar chocolade. De schommeling in hormonen zou direct leiden tot sombere gevoelens en een drang naar chocolade.

Wetenschappelijk is die hormonale behoefte niet aangetoond. Zo namen Amerikaanse onderzoekers steekproeven bij vrouwen voor en na de overgang. De trek in chocolade werd getest en wat bleek? Ook na de overgang was die trek aanwezig. Weliswaar minder, maar nog altijd meer dan een hormonaal bepaalde behoefte zou kunnen verklaren.
Die theorie kan dus in de prullenbak. Maar chocolade kan, puur omdat het zo lekker is, wél een zekere troost bieden in de sombere buien vlak voor de menstruatie. Uit ander onderzoek blijkt dat somber gestemde mensen vaker chocolade eten. Is hier sprake van de kip of het ei? Want het zou er ook op kunnen duiden dat chocolade juist de sombere gevoelens in de hand werkt. Nader onderzoek is nodig. Ook naar de stof fenylethylamine, die in chocolade voorkomt. Deze stof wordt ook aangemaakt als mensen verliefd zijn. Vandaar het gerucht dat chocolade lustopwekkend is. Maar ook dát is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Chocolademelk

Uit onderzoek blijkt dat chocolademelk een heel goede drank is om te herstellen na het sporten. Het levert suiker, die de energievoorraden weer aanvult, en eiwit, dat belangrijk is voor de spieropbouw. Die combinatie van eiwitten en suikers vind je in chocolademelk en niet zo snel in sportdranken. Er zijn wel mitsen en maren aan chocolademelk. Ten eerste lest het niet echt de dorst, dus eerst een glas water drinken blijft belangrijk. En ten tweede levert chocolademelk heel wat calorieën en vet. Het is echt een hersteldrank voor wie stevig sport. Na een halfuurtje wandelen heb je de chocolademelk (met slagroom?) echt niet nodig voor het herstel. Jammer…

De conclusie? Chocolade is geen wondermiddel. Maar wel een wonderbaarlijk lekker middel, dat in kleine hoeveelheden ook nog goed is voor de gezondheid.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

16 Comments

Door Tineke (niet gecontroleerd) op di, 07/18/2017 - 11:30

Chocolade is ook goed tegen rimpels. Vind chocolade niet lekker ,maar is wel het overwegen waard ,om toch chocolade te eten . Dus niet laten als je chocolade lekker vind doe. Groetjes Tineke

Door Bo (niet gecontroleerd) op do, 06/01/2017 - 23:13

Ik dronk (woon nu in het buitenland en daar is chocomel niet te pruimen) gemiddeld 1 liter chocomel choc per dag, tevens eet ik elke dag 1 hele tablet chocola (melk) , ik kom geen gram aan ben al zo'n 40 jaar 72 kilo en ben 1.75 lang, maar ja ik vreet geen chips, ga niet naar mc Donald, patatzaak no way, iets uit de muur; no way gewoon opletten en niet toegeven aan impulsen als je in een winkelcentrum ben, ik drink geen koolzuurhoudende dranken zelfs geen alcohol, elk pondje gaat echt wel door het mondje en dat gelul over verkeerde genen of erfelijke kwalen is totale onzin, heb aan diverse langlopende testen meegedaan en was altijd de gezondste je bent wat je eet.

Door Mark (niet gecontroleerd) op ma, 08/22/2016 - 09:22

Lindt 99% bevat geen suiker, deze reep verkopen ze bij vrijwel alle supermarkten.

Door JM (niet gecontroleerd) op do, 05/21/2015 - 21:17

eerdere reactie:"Absoluut niet doen. Chocolade bevat vet en suikers. Dé boosdoeners om kilo's per jaar aan te komen. Alle combinaties vet en suiker is niet goed voor een mens."

Klopt, maar daarom staat dat je ook 10 tot 20 gram moet innemen en niet een hele reep per dag. Bij een normale bar is dat 1 tot 2 blokjes, ofwel ~100 kcal. Deze hoeveelheid extra inname van vet is dan te verwaarlozen tegenover de gezonde voordelen. Neem ter compensatie ook nog een handje pecanoten tegen de verzadigde vetten en je bent helemaal goed bezig.

Hierbij wel genoeg bewegen, bij een zittend beroep en geen sport zal je dan wel iets gaan aankomen als je je voedingspatroon verder niet aanpast.

Door Peter Langelaar (niet gecontroleerd) op zo, 02/22/2015 - 17:33

Tja niet alle chocolade is hetzelfde .
Wat men niet vertelt zijn de flavonoids die belangrijk zijn ,deze zul je niet meer snel aantreffen in de huidige chocola .
Fermentatie maakt al 90% van de flavonoids kapot en al de enzymen dus moet je veel chocola eten om bijvoorbeeld 800mg flavonoids binnen te krijgen .
Momenteel is er maar 1 bedrijfje ter wereld in geslaagd om deze flavonoids te behouden door een speciaal gepatenteerd proces waar men gebruik maakt van ongefermenteerde wilde criollo bonen.

De huidige rauwe chocolade's die wel bekend zijn in nederland zijn ook allemaal gemaakt van gefermenteerde cacao bonen en bevatten ook niet de hoeveelheid flavonoids of je moet weer te veel consumeren van dit bruine goud.

Meer weten hoe dit zit neem via Instagram maar contact op met @Mrchocobean / Peter Langelaar

Door Antje (niet gecontroleerd) op za, 10/04/2014 - 19:56

Pure raw cacao in toetjes, zelfgemaakte koekjes of andere lekkere dingen. Cacao bevat heel veel magnesium, dat ontspant en verlicht tijdens de menstruatie. In NL zit bijna geen magnesium in de bodem iedereen heeft hier tekort aan.

Door cabby (niet gecontroleerd) op di, 04/15/2014 - 18:02

pure chocolade van 65% of meer is gezond maar met mate

Door René de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 03/26/2014 - 12:54

De AH Delicata Extra bitter is precies 65% en heel lekker

Door BO (niet gecontroleerd) op za, 02/15/2014 - 10:56

Bij de AH cote dor 86 procent

Door Anneke Tersteeg (niet gecontroleerd) op vr, 02/14/2014 - 18:38

Bij AH te koop, Swiss 72% en heel erg lekker.