maandag, 15 augustus 2022

Wat is een gezond ontbijt voor kinderen?

Als oma maak ik mij zorgen over mijn kleinkinderen van 7 en 5 jaar. Ze ontbijten bijna nooit. Doen ze dat wel dan mogen ze kiezen tussen een witte boterham met chocoladepasta of jam. Mag ik aan u vragen wat een gezond ontbijt is voor kinderen?
Vivian

Carole Lasham, kinderarts

Ontbijten is heel belangrijk. Het geeft een kind energie na de nacht, het helpt de spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat het kind geen trek in snoep of koek krijgt later in de ochtend. Kinderen die niet ontbijten kunnen zich slechter concentreren op school.

Volkoren brood

Brood eten zorgt ervoor dat een kind genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Per dag heeft een kind van 4-8 jaar ongeveer 2-4 sneetjes brood nodig, een kind van 9-13 jaar 4-6 boterhammen. Volkoren en bruinbrood zijn de gezondste keuze, want daarin zitten veel vezels die goed zijn voor de darmwerking.

Beleg

Gezond beleg bestaat uit de volgende mogelijkheden:

  • Margarine of halvarine op elke sneetje brood.
  • Kaas en smeerkaas, 20+ of 30+.
  • Notenpasta en pindakaas met 100 procent pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
  • Hummus zonder zout.
  • Vis, zoals makreel, haring, zalm, heilbot, bokking en sardines.
  • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel en aardbei.
  • Vegetarische smeerworst, vleeswaren zoals kipfilet, magere knakworst of een plakje ham.
  • Salades op brood zoals komkommersalade.
  • Zoet beleg kan een alternatief zijn voor hartig, geef bij voorkeur wel een product met minder suiker, zoals halvajam.

Het ontbijt is een goed moment om een beker halfvolle melk te drinken en wat fruit te eten. Het is belangrijk om tijd te nemen voor het ontbijt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.