Een doof gevoel in mijn tenen door de zwangerschap

zwanger-voeten
Getty Images

Sinds mijn 37e zwangerschapsweek heb ik een doof en tintelend, pijnlijk en verminderd gevoel in mijn beide grote tenen. In mijn linkervoet betreft dit ook mijn tweede teen. Mijn verloskundige en huisarts vermoeden dat dit door beknelling van een zenuw komt, door vocht en/of door zwangerschapshormonen. Het zou na verloop van tijd over moeten gaan. Ik ben nu bijna vijf weken geleden bevallen, maar ik merk nog geen verbetering. Wat raadt u mij aan?

Tineke

Anouk Jannes, podotherapeut:

Wat wij vaak merken is dat tijdens de zwangerschap de banden in het lichaam wat uitrekken. Dit heeft te maken met de zwangerschapshormonen. Daarnaast wordt de buik zwaarder, waardoor iemand een andere houding aanneemt. Dit uit zich in een andere belasting op de voeten. De klachten die u nu hebt, moeten inderdaad in de loop der tijd afnemen. Aangezien u nog geen verbetering merkt, zou ik u aanraden om een afspraak te maken bij een erkend podotherapeut zodat hij/zij de klachten kan onderzoeken. Indien te veel druk/wrijving rond de voorvoeten aanwezig blijft, kan deze zenuw namelijk niet herstellen.

Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.