7 budgettips voor in de keuken

Slimmer kopen, koken en bewaren

Getty Images

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende gezonde producten binnenkrijgt voor zo weinig mogelijk geld? Zeven simpele bespaartips.

1. Zelf snijden

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter en je kunt er soms meerdere keren van eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien.

2. Doe wekelijks je boodschappen

Als je dagelijks of meermaals per week boodschappen doet, koop je sneller iets wat je niet nodig hebt. Maak een plan voor de hele week én een boodschappenlijstje.

Een handige volgorde voor het boodschappen doen is:

  • Kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt.
  • Maak een menu voor een aantal dagen.
  • Schrijf op een lijst wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden.

3. Let op (bij) aanbiedingen

Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Kijk of ze in je weekplanning passen, dan ben je goedkoper uit. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Laat je niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak.

4. Kook niet te veel

Als je precies genoeg kookt, hoef je niks weg te gooien. Zonde als je 'kookt voor de afvalbak'. Om de juiste porties af te wegen, kun je een keukenweegschaal of spaghettimaatje gebruiken. Dan kook je precies genoeg. Een handig hulpmiddel voor het afwegen van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje.

5. Kook zuinig

Zowel de prijs van gas als de prijs van electriciteit rijst de pan uit. Misschien dat je al probeert te besparen door korter te douchen of minder apparaten te gebruiken. Ook in de keuken valt genoeg geld te besparen! In dit artikel vind je een aantal handige tips. Zo zijn er veel mensen die als ze aardappelen koken de hele pan met water vullen, maar wist je dat dat helemaal niet nodig is? Een laagje van twee centimeter is al voldoende. Ook zou je een stoompan bovenop de aardappelen kunnen zetten om je groente te stomen. Dan heb je slechts één warmtebron nodig.

6. Kliekjesdag

Hoe goed je ook je best doet: het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat je te veel hebt en dat je met een restje blijft zitten. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast of vries ze in. Laat restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Lees hier hoe je kliekjes kunt bewaren. Plan regelmatig een kliekjesdag in, zodat alle restjes ook echt worden opgegeten en niet alsnog in de afvalbak belanden.

7. Goedkope recepten

Als je kiest voor goedkope recepten, met minder dure ingrediënten, dan ben je al snel een stuk voordeliger uit. Vlees is vaak het duurste onderdeel van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met gezonde vleesvervangers zoals ei, noten of peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Dat is vaak veel goedkoper. Deze pittige bonensoep met koriander bijvoorbeeld, kost slechts € 1,20 per persoon.

Door maaltijden te kiezen met goedkopere ingrediënten, ben je een stuk voordeliger uit. Het Voedingscentrum heeft een kookboek met gezonde budgetrecepten, lekker voor weinig. Daarin staan betaalbare recepten, zoals deze vier bijvoorbeeld:

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum