donderdag, 22 april 2021

'1,6 miljoen Nederlanders doen aan yoga'

Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen halfjaar een keer aan yoga gedaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Yoga Magazine.

Ter ere van het tienjarige jubileum van Yoga Magazine vroeg het tijdschrift ruim vijfhonderd Nederlanders én meer dan driehonderd Nederlandse yogi’s het hemd van het lijf. Hoe vaak doen ze aan yoga, en waar? Wat doet yoga met ze? Is yoga goed voor hun seksleven?

Yoga blijkt inmiddels mainstream te zijn geworden. In het onderzoek gaf 12 procent aan wel eens aan yoga te doen. Ter vergelijking: de populairste sport, fitness, wordt door 20 procent van de Nederlanders beoefend. Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft ooit een yogales gevolgd.

Wie doet aan yoga?

Wie zijn die yogi’s? Het zijn vooral vrouwen, maar twee op de tien zijn mannen. Ze blijken vaak hoger opgeleid te zijn dan de gemiddelde Nederlander, zijn grotendeels tussen de 40 en 70 jaar oud, iets vaker single en hebben vaker een parttime baan. Twee op de tien zijn vegetariër en yogi’s kopen twee keer zo vaak biologische producten en gebruiken drie keer zo vaak natuurlijke verzorgingsproducten dan mensen die niet aan yoga doen. Ook zijn ze veel spiritueler ingesteld dan gemiddeld: ruim de helft van de yogi’s zegt spiritueel ingesteld te zijn, tegen 19 procent van de algemene bevolking.

Minder stress

De meest genoemde reden om aan yoga te beginnen is minder stress voelen (en veertigers zeggen dit het vaakst). Op twee staat flexibel worden, op drie gezonder worden. Bijna de helft van de yogi’s kreeg dankzij hun yogalessen een beter seksleven.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Yoga Magazine nummer 6.

Trefwoorden:
Bron(nen):