donderdag, 21 oktober 2021

'Meditatie verbetert cijfers'

Een korte meditatiesessie voor de les kan leiden tot betere cijfers. Dat stellen onderzoekers van George Mason University en de University of Illinois.

De wetenschappers voerden verschillende experimenten uit om te kijken of meditatie studenten helpt bij het concentreren en het opslaan van informatie. Na een college kregen de studenten een test. De studenten die voor het college een korte meditatiesessie ondergingen scoorden beduidend beter dan de studenten die niet mediteerden. In een van de experimenten was de meditatiesessie zelfs bepalend voor het halen van de test.

Concentratie
Opvallend was dat de onderzoekers het effect vooral bij eerstejaars studenten vonden. "De meditatie helpt vooral studenten met concentratieproblemen", aldus onderzoeker Robert Youmans. "In het eerste jaar zitten meer dan dit soort types dan in de hogere jaren. Helaas verlaten deze studenten de universiteit namelijk vaker."

Een korte meditatiesessie van slechts zes minuten zorgt volgens de onderzoekers al voor significante verbeteringen. Studenten met concentratieproblemen zouden dus helemaal gebaat zijn bij een meer uitgebreide training. Youmans benadrukt hierbij dat niet alleen meditatie een positief effect heeft "Ook een lange wandeling maken of 's ochtends je dag plannen heeft effect. Het gaat vooral om het meer bewust worden van jezelf."

Youmans is van mening dat zelfreflectie een belangrijk onderdeel uit zou moeten maken van het eerste studiejaar. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Mindfulness

Bron(nen):