Tai chi kan helpen bij chronische aandoeningen

Getty Images

De langzame, vloeiende bewegingen van tai chi – een Chinese bewegingsleer – lijken ouderen met chronische aandoeningen te kunnen helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Columbia.

De onderzoekers keken naar gegevens uit 33 eerdere studies waaraan in ruim 1500 senioren meededen. Gemiddeld volgden zij 12 weken lang een cursus tai chi, waarbij ze 2 à 3 keer per week een uur oefenden. De deelnemers kampten met chronische ziekten als kanker, artrose, COPD en hartfalen.

Vooruitgang

Tai chi zorgde voor vooruitgang op het gebied van kwaliteit van leven, lopen, balans, spierkracht en de tijd die het kost om op te staan en in beweging te komen. Bovendien hielp het tegen pijn en stijfheid als gevolg van artrose en kortademigheid bij COPD. Eventuele pijn verergerde niet en de deelnemers raakten niet buiten adem.

Voordelen tai chi

"Als je ouder bent en een van de in de studie genoemde aandoeningen hebt, kan tai chi een alternatief zijn om je fitheid te verbeteren", zegt onderzoeker Darlene Reid. Je kunt het op allerlei plaatsen beoefenen, alleen of in een groep en je hebt er niets voor nodig. Het is ook geschikt voor ouderen die heel intensief bewegen niet zo aantrekkelijk vinden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • WebMD