woensdag, 17 augustus 2022

Yoga verbetert evenwicht na een beroerte

BAARN - Starten met yoga kan de balans van mensen na een beroerte gehad te hebben enorm verbeteren. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Zelfs jaren na een beroerte gehad te hebben, blijkt yoga nog zeer positieve effecten te hebben op het evenwicht. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Stroke.

De studie werd uitgevoerd onder 47 patiënten die langer dan zes maanden geleden een beroerte hadden gehad. 75 procent van hen waren veteranen, waaronder veteranen van de Tweede Wereldoorlog.

De patiënten werden ingedeeld in twee groepen. Tien van de deelnemers kregen geen therapie. De andere 37 een gespecialiseerde versie van yoga, ontwikkeld door een yogatherapeut en het onderzoeksteam.  
 
Impact
In het begin dreven veel veteranen de spot met de therapie. "Yoga is voor meisjes, yoga is voor hippies.", aldus hoofdonderzoeker Arlene Schmid. Maar na een sessies begonnen ze de yoga en de impact die het had op hun handicap te waarderen.

Gedurende acht weken deden ze verschillende oefeningen. Tegen het einde vertoonde de groep een significante verbetering in evenwicht. En dat niet alleen. Ook hun vertrouwen kreeg een boost en ze hadden minder angst om te vallen. 

Volgens de studie valt bijna driekwart van de mensen die ooit een beroerte hebben gehad regelmatig. Hierdoor kunnen ze botten breken en in sommige gevallen kunnen ze zelfs dodelijk zijn. Naast de fysieke schade kunnen ze ook bijdragen aan een depressie.

De studie laat volgens het onderzoeksteam zien dat de kwaliteit van leven voor patiënten na een beroerte sterk verbetert kan worden door aan yoga te doen.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD