Boven de 40 jaar? Dit zijn signalen dat je ogen ouder worden

Multifocale lenzen: maatwerk voor jouw ogen

lenzen versus leesbril
Getty Images

Staat het lettertype van jouw telefoon inmiddels op standje max? En doe je steeds vaker je bril omhoog om de verpakkingen in de supermarkt te kunnen lezen? Als je boven de veertig bent, is dit waarschijnlijk presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid. Een leesbril naast je normale bril of lenzen is lastig en iedereen heeft door dat je minder goed ziet. Dat wil niet iedereen. Multifocale lenzen zijn dé oplossing voor lenzendragers die een leesbril zouden moeten dragen of voor multifocale brildragers die meer bewegingsvrijheid willen.

Presbyopie is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden van je ogen. Om dichtbij scherp te kunnen zien, moeten je ogen namelijk accommoderen: de ooglens boller maken. Als je in de verte kijkt, is de lens juist plat. Net zoals spieren en gewrichten minder flexibel worden, verliest ook je ooglens elasticiteit als je ouder wordt. Daardoor gaat dat accommoderen steeds minder makkelijk en zie je dichtbij minder goed. De meeste mensen merken dit vanaf hun veertigste. Je houdt een boek of beeldscherm bijvoorbeeld steeds verder van je af of stelt de lettertypes groter in. Je hebt feller licht nodig als je leest en kunt minder snel schakelen tussen objecten dichtbij en objecten veraf. Ook zet je je bril steeds vaker af als je iets wilt lezen of iets wilt opzoeken op je telefoon. En iets simpels zoals een draad door een naald steken lijkt een onmogelijke taak. Vervelend, want niet alleen zie je niet goed, ouderdomsverziendheid brengt ook klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen met zich mee.

Op, af, op... af

Een leesbril kan dan een oplossing zijn, maar veel mensen zien daar tegenop. Hoewel je hele leuke modellen hebt, voelen velen zich te jong voor een leesbril. Bovendien kun je hem vergeten of kwijtraken. Een nadeel van een leesbril ook is dat je er niet mee in de verte kunt kijken. Dit betekent dat je gedurende de dag je leesbril vaak op en af moet zetten. Sommige mensen vinden dat helemaal niet erg natuurlijk, maar er is een makkelijkere oplossing. Zeker als je al een bril of lenzen draagt. En dat zijn best veel mensen. In Nederland dragen meer dan 9 miljoen mensen een bril en/of contactlenzen. Brildragers met presbyopie verruilen hun normale bril vaak voor de bekende  multifocale bril. Wat veel van die contactlensdragers echter niet weten, is dat er ook multifocale lenzen zijn. En deze zijn niet alleen interessant voor contactlensdragers trouwens, want ze zijn ook ideaal te combineren met die multifocale bril.

Perfect zicht met multifocale lenzen

De multifocale lens is dé oplossing als je eigenlijk ook aan de leesbril moet, maar liever geen bril draagt of wanneer een bril onhandig is. Ze worden niet voor niets ook wel leeslenzen genoemd. Multifocale lenzen bevatten meerdere sterktes, zodat je zowel van dichtbij als van veraf goed zicht hebt. Deze sterktes lopen vloeiend in elkaar over. Omdat een lens je hele oog bedekt, kijk je altijd met alle sterktes tegelijk, maar daar merk je niets van. Je hersenen schakelen namelijk automatisch naar het scherpste beeld dat jij nodig hebt. Ze zijn er bovendien met en zonder cilinder, als maand- week- of daglenzen en in een zachte en harde variant. Twijfel je welke lens bij je past? Welk type lens voor jou het beste is, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van je oogafwijking en hoe jouw ogen reageren op verschillende soorten lenzen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan altijd een afspraak met een gediplomeerde contactlensspecialist van Pearle Opticiens. Hij of zij adviseert je over de beste lens voor jouw ogen.

Ideaal om af te wisselen met je multifocale bril

Draag je al een bril, dan is een multifocale bril zoals gezegd een goede optie. Deze bevat zowel een leesgedeelte als een gedeelte voor veraf. Met een multifocale bril zie je dus zowel dichtbij als veraf scherp. Maar zo'n bril is minder makkelijk als je bijvoorbeeld gaat sporten of op een actieve vakantie gaat. Ook dan zijn multifocale lenzen ideaal om je bril mee af te wisselen. Je hebt hierdoor geen risico op een kapotte bril en kan hem niet verliezen. Er komen geen spetters op en je krijgt geen vieze of beslagen glazen. Lensdragers hebben bovendien een groter gezichtsveld omdat ze geen last hebben van de randen in een montuur.  Multifocale lenzen zijn ook een goede optie als je de stap van een enkelvoudige naar een multifocale bril financieel gezien te groot vindt (multifocale daglenzen draag je al vanaf €1,97 per dag).  

Zijn lenzen echt niets voor jou? Overweeg dan de aanschaf van een multifocale zonnebril eens. Of kies voor een multifocale bril met meekleurende glazen. Dan hoef je in ieder geval niets steeds te switchen tussen bril en zonnebril en heb je ook in de zomer altijd scherp zicht.

Hoe werkt een lenzenaanmeting?

Het is bij een multifocale lenzen extra belangrijk dat ze, met behulp van een specialist, goed worden aangemeten. Tijdens zo'n lenzenaanmeting wordt niet alleen je sterkte bepaald, maar wordt de gezondheid van je ogen ook extra goed gecontroleerd. Een lenzenaanmeting is nog nauwkeuriger dan een gewone oogmeting, omdat een lens op je oog drijft. Na de lenzenaanmeting ga je samen met de contactlensspecialist op zoek naar de multifocale lenzen die perfect bij jouw ogen passen. Je krijgt een gratis proefsetje mee, zodat je ze thuis kunt uitproberen en kunt ontdekken of ze écht bij je passen. Pearle contactlensspecialist gaat door tot je 100 procent tevreden bent. Beginnende lenzendragers krijgen ook nog een starterskit mee met handige tips en tricks.

Gratis proberen

Wil jij gratis multifocale lenzen proberen? Tijdelijk is de aanmeting gratis (t.w.v. 35,-) en je krijgt daarnaast dus een starterskit met proefset lenzen cadeau. De proefset lenzen bestaat uit 1 setje iWear maandlenzen of 10 setjes iWear daglenzen.

Wennen aan multifocale lenzen

Als je voor het eerst multifocale lenzen gaat dragen, dan is dat in het begin even wennen. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Het kan zijn dat je in het begin een beetje wazig ziet, maar meestal is dat na een paar dagen voorbij. Wennen aan multifocale lenzen gaat overigens sneller dan wennen aan een multifocale bril. Dat kan namelijk wel een paar weken duren, in plaats van een paar dagen. Lees vooral de tips van Pearle voor het wennen aan lenzen. Kun je écht niet wennen aan je multifocale lenzen? Dan hebben ze ook een omruilgarantie.  Toch een fijn idee.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.