donderdag, 18 augustus 2022

Met welke medicijnen mag je niet in de zon?

Ik vraag me af bij welke geneesmiddelen het afgeraden wordt om in de zon te zitten. Wat voor symptomen zou je kunnen krijgen als je deze medicijnen gebruikt en in de zon gaat zitten en hoe ontstaan ze?

Door sommige medicijnen kun je overgevoelig worden voor zonlicht. Dit wordt ook wel zonlichtovergevoeligheid, zonneallergie of fototoxiciteit genoemd. Als je deze medicijnen gebruikt en je komt in de zon, dan kun je last krijgen van huiduitslag, jeuk, roodheid, andere verkleuring van de huid en ernstige verbranding door de zon. Dit kan zelfs al als je maar even in de zon bent. 

Medicijnen die je overgevoelig voor zonlicht kunnen maken zijn bijvoorbeeld adapaleen, tacrolimus en isotretinoïne, en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine. Bij deze medicijnen staat meestal ook een waarschuwing op het etiket.

Wil je weten of jouw medicijn je overgevoelig voor de zon kan maken? Je kunt je medicijn op deze website opzoeken, of in de bijsluiter kijken onder 'bijwerkingen'. Voor specifiek advies kun je terecht bij jouw apotheker of arts. Misschien kun je een ander medicijn gebruiken dat deze bijwerking niet heeft. Hoelang je moet oppassen met de zon, verschilt per medicijn. Het kan zijn dat de stof nog een tijdje in je bloed aanwezig blijft. Bij het antibioticum doxycycline kun je bijvoorbeeld pas na een week na het einde van de kuur weer in de zon.

Advies bij zonlichtovergevoeligheid

Je kunt bij lichtovergevoeligheid het beste zo min mogelijk in de zon komen. En je moet je extra goed beschermen tegen de zon als je buiten bent. Ook bij bewolkt weer, want wolken houden maar een deel van de uv-straling tegen. 

Ga je op wintersport? Smeer je gezicht dan in met minimaal factor 30. Draag ook een muts, sjaal, skibril en handschoenen.

Verbranding door lichtovergevoeligheid

Je kunt bij verbranding door lichtovergevoeligheid de huid koelen met natte doeken en eventueel een pijnstiller nemen. Bij jeuk helpen medicijnen die de allergische reactie onderdrukken, zoals cetirizine en loratidine. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij je apotheek of drogist. Is de reactie zeer ernstig, dan kan de huisarts tabletten met een ontstekingsremmer (prednisolon) voorschrijven.

Neem direct contact op met je huisarts:

  • als een groot gedeelte van je huid gezwollen is door de verbranding;
  • als je veel blaren krijgt;
  • als je door de verbranding last krijgt van koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.
Wil je weten of dit ook voor jouw geneesmiddelen geldt, vraag dan je apotheek om advies.

Bron: Apotheek.nl