Is koffiemelk ongezond?

Deze melk kun je het beste gebruiken in je koffie

Getty Images

De dag beginnen met een vers kopje koffie: voor velen is er geen betere manier om de dag te starten. Nederland staat in de top 3 van de landen met de hoogste koffieconsumptie. Zwart, met suiker of met een scheutje koffiemelk: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar hoe gezond is die koffiemelk eigenlijk?

Bestel je een cappuccino, latte of zwarte koffie met een scheutje melk in een café, dan staan er hoogstwaarschijnlijk al meerdere soorten melk op de kaart om uit te kiezen. In de supermarkt wordt dat aanbod nog eens uitgebreid. Denk aan magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, creamer en de plantaardige varianten op melk als soja, haver en amandel.

Kies voor magere of halfvolle melk

Volgens het Voedingscentrum is magere of halfvolle melk het beste om bij de koffie te nemen, bijvoorbeeld door het warm op te kloppen. Magere en halfvolle melk staan namelijk in de Schijf van Vijf. Melk levert veel goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, vitamine B2, vitamine B12 en calcium. Een nadeel is het vet in melk dat voornamelijk verzadigde vetzuren bevat. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Magere en halfvolle melkproducten bevatten veel minder verzadigd vet.

Sojamelk mag ook

Een alternatief voor melk is sojamelk, dit bevat geen lactose en staat ook in de schijf van vijf door de verrijking met calcium en vitamine B12.

Waarom is koffiemelk minder gezond?

Koffiemelk is melk waar het water is uitgehaald. De vetten zitten er nog wel in. Hierdoor is het vetpercentage hoger en is koffiemelk wat dikker dan gewone melk. Het suikergehalte is procentueel ook hoger. Soms wordt er zelfs melkeiwit of plantaardige olie aan toegevoegd om de koffiemelk nog romiger te maken. Koffiemelk is te vinden in de varianten volle, halfvolle en magere koffiemelk, maar staat niet in de Schijf van Vijf door het hogere percentage verzadigd vet en suiker. Magere koffiemelk bevat echter minder vet en is daarom een betere keuze.

Koffieroom en creamer

In koffieroom wordt room gebruikt — de naam verklapt het al — en bevat daardoor nog meer verzadigd vet dan gewone koffiemelk. Ook koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Een ander veelgebruikt product in de koffie is creamer: een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken. Door de suikers en verzadigde vetten wordt creamer ook niet door het Voedingscentrum aangeraden.

De meest gezonde manier om koffie te drinken is om er niets aan toe te voegen, maar mocht je dus melk of een variant op melk willen gebruiken, kies dan voor magere of halfvolle melk, sojadrink of magere koffiemelk.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • MAX Vandaag