vrijdag, 23 juli 2021

Kun je tijdens de zwangerschap oefeningen doen om een diastase te voorkomen?

Aan mijn eerdere zwangerschappen heb ik een diastase overgehouden. Nu ben ik in verwachting van mijn derde kindjge en vroeg ik me af of ik iets kan doen om verergering te voorkomen?
Claudi

Mark Chen, fysiotherapeut

Er zijn inderdaad wat oefeningen die je kunt doen om de spieren rondom de buikwand wat te trainen tijdens de zwangerschap. Dit kan ervoor zorgen dat de basisspanning op de spieren wat hoger wordt, waardoor alles wat beter "bij elkaar" blijft.

Omringende spieren trainen

Het lastige is dat de rechte buikspier (waar het om draait bij de diastase) niet meer trainbaar is vanaf een bepaald moment van de zwangerschap. De focus zal dus moeten liggen op de omringende spieren, met name de schuine buikspieren. Afhankelijk van je getraindheid kunnen dat oefeningen zijn die je liggend op bed uitvoert, of oefeningen in een sportschool met bijvoorbeeld weerstand in de vorm van elastieken of gewichten. Het is uiteraard erg moeilijk om te zeggen in wat voor mate je hiermee de verergering kan voorkomen. Dit ligt namelijk aan je huidige situatie. Bovendien is er ook een erfelijke component, bijvoorbeeld hoe rekbaar je bindweefsel is.

Ik raad je aan om een therapeut te zoeken die je fitheidsniveau kan bepalen en je op basis daarvan oefeningen kan voorschrijven. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.