Hoe krijg je die zweetgeur uit sportkleding?

Pak op een warme dag liever een katoenen shirt

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe krijg je die zweetgeur uit sportkleding?

Veel sportkleding wordt gemaakt van synthetisch materiaal: polyester. Heb je intensief gesport en behoorlijk gezweet? Dan kan je sportshirt flink gaan ruiken. Hoe komt dat? En hoe krijg je die zweetlucht er weer uit?

Voor het antwoord op deze vraag komen we terecht bij Chris Callewaert van de Universiteit Gent. Hij heeft onderzoek gedaan naar okselbacteriën en vervelende lichaamsgeuren.

Katoen of polyester?

Samen met vijf collega's onderzocht hij of het textieltype van invloed is op de geurproductie. Voor het onderzoek lieten ze 26 proefpersonen - zowel mannen als vrouwen - een uur lang intensief op een hometrainer fietsen. Een deel droeg een katoenen shirt, een deel een polyester shirt en een deel een mix van die twee. Vervolgens werden de shirts 28 uur apart in plastic zakken bewaard om de bacteriën kans te geven om te groeien. Daarna werden ze voorgelegd aan een getraind geurpanel van 7 mensen. Volgens het panel roken de polyester shirts muffer, sterker, zuurder, zweteriger en meer naar ammoniak dan de katoenen shirts.

Katoen heeft ten eerste een veel groter absorberend vermogen dan polyester, legt Callewaert aan gezondheid.be uit. Zweet en bacteriën trekken in de katoenvezels, net als vieze geurtjes. Daardoor ruiken katoenen shirts minder sterk. Ook werden op de polyester shirts meer zogeheten micrococcen gevonden. Deze kunnen zweetcomponenten afbreken tot kleinere moleculen die door de meeste mensen als stank worden ervaren.

Was geen sportkleding met andere kleding mee

En kun je die zweetgeur en bacteriën er gewoon in de was uit krijgen? "Om die bacteriën kwijt te raken, zou je bij 60 graden moeten wassen.", zegt washygiëne-expert Dirk Bockmühl. "Maar dat beschadigt het polyester." Ook kunnen de bacteriën die de stank veroorzaken in de wasmachine worden overgedragen van het ene kledingstuk op het andere, blijkt uit onderzoek van Callewaert. Je Was dus liever geen sportkleding met andere kleding mee.

Verschillende fabrikanten van sportkleding geven de polyestervezels in de shirts een bacteriedodend laagje. Maar die hebben in de praktijk weinig effect, blijkt uit onderzoek van Rachel McQueen van de University of Alberta. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor sportkleding verkrijgbaar, maar hoe goed deze werken weet Bockmühl niet.

Het voorkomen van geurtjes is handiger. "Pak op een warme dag dus liever een katoenen shirt dan een polyester.", adviseert McQueen.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be