Is water met citroensap drinken gezond? En helpt het tegen allergieën?

Getty Images

Is water met citroensap drinken gezond? En helpt het tegen allergieën?

Anita

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Aan het drinken van water met uitgeperst citroensap worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou het helpen bij afvallen en je immuunsysteem zou er een boost van krijgen. Maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Ook is niet bewezen dat het drinken van citroensap helpt tegen allergieën.

Citroen gezond

Citroen bevat - net als ander fruit - goede voedingsstoffen en past in een gezond voedingspatroon. In citroen zit onder andere kalium, vitamine C en het antioxidant hesperidine. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Vitamine C is nodig voor het in stand houden van je weerstand. En antioxidanten zoals hesperidine beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.

Fruit eten in plaats van citroensap drinken

Een glas water met vers citroensap levert slechts een heel klein beetje van deze voedingsstoffen. Je kunt beter een stuk fruit eten. Zo krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen. Bovendien voel je je door de vezels meer verzadigd. Ons advies is om elke dag 2 porties fruit te eten.

Citroensap slecht voor je tanden

Citroensap drinken is daarnaast niet aan te raden voor je tanden. Citroensap is erg zuur en kan de glazuurlaag van je gebit aantasten. Wil je citroensmaak toevoegen aan je water, doe dan een schijfje citroen in je glas of in de waterkan. Citroen verwerken in de maaltijd kan ook. Een beetje citroensap of citroenschil geeft smaak aan gerechten met bijvoorbeeld vis en groente.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.