Beveiligingscamera’s maken heldhaftiger

Getty Images

De aanwezigheid van een camera zorgt ervoor dat mensen vaker ingrijpen bij een delict, vooral als er anderen bij zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

In het onderzoek vulden proefpersonen een vragenlijst in, waarna ze een kleine vergoeding kregen. De beloning lag in een potje op het bureau van de proefleider. Terwijl deelnemers de vragenlijst invulden, ging de proefleider naar het toilet. Zodra de proefleider weg was, stal een andere deelnemer (een acteur) geld uit de vergoedingpot.

Dit alles gebeurde soms wanneer er meerdere deelnemers (allen acteurs) aanwezig waren, en soms juist wanneer de deelnemer alleen met de dief aanwezig was.

Bystander effect
Wanneer er veel deelnemers aanwezig waren, werd de dief minder vaak aangesproken of tegengehouden dan wanneer de deelnemer alleen was. Dit is een van de meest bekende effecten in de psychologie: het bystander effect. Als er veel anderen bij zijn voelen mensen zich minder verantwoordelijk om te helpen.

Als er een beveiligingscamera in de ruimte hing, waren de proefpersonen juist meer geneigd in te grijpen wanneer er anderen waren die deze interventie konden zien. Het lijkt erop dat mensen door de camera eraan herinnerd worden dat hun gedrag invloed heeft op hoe anderen in hun omgeving over hen denken.

​Reputatie
Het onderzoek laat zien dat veel mensen bij een delict pas bereid zijn om de dader fysiek of verbaal te stoppen, wanneer er een beveiligingscamera aanwezig is. Door deze camera realiseren mensen zich dat hulp bieden hun reputatie verhoogt en grijpen ze wel in.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Social Psychology and Personality Science.

Bron 
  • Vrije Universiteit Amsterdam