zondag, 18 april 2021

'Vegetarisch eten verlaagt de bloeddruk'

Vegetariërs hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die wel vlees eten. Dit blijkt uit Japans onderzoek.

Volgens de onderzoekers kan het volgen van een vegetarisch dieet dan ook een goede manier zijn voor mensen met een hoge bloeddruk om deze te behandelen zonder medicatie.

Vegetariërs zijn mensen die geen vlees, schaaldieren of gevogelte eten. Maar in sommige gevallen wel vis, eieren en zuivelproducten. Ze eten met name plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, granen, peulvruchten en fruit.

Kalium
Vegetarisch eten verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar heeft nog meer positieve 'bijwerkingen'. Het zorgt bijvoorbeeld ook voor gewichtsverlies en het verlagen van het cholesterol. Ander voordeel van plantaardige voedingsmiddelen is dat ze rijk zijn aan kalium en dat heeft een bloeddrukverlagend effect. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, beroerte, nieraandoeningen en andere gezondheidsproblemen. De meeste mensen krijgen medicijnen voor een hoge bloeddruk, maar dat betekent kosten en mogelijke bijwerkingen, aldus hoofdauteur Yoko Yokoyama.

Voor een gezond persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Er wordt gesproken van een hoge bloeddruk wanneer de bloeddruk in rust hoger of gelijk is aan 140 boven 90.

"Als een dieet de bloeddruk kan verlagen, is dat hoopvol voor veel mensen," zegt Yokoyama, onderzoekster bij het National Cerebral and Cardiovascular Center in Osaka, Japan. Ze benadrukt dat mensen met een hoge bloeddruk niet zelf met een dieet moeten gaan experimenteren, maar dit eerst met hun arts moeten bespreken.

Voor de studie bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 39 eerdere studies, 32 observationele studies en zeven gecontroleerde studies. In totaal werkten er zo'n 22.000 mensen aan de onderzoeken mee.

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Bron(nen):