Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Wat is een hoge bloeddruk?

Onder- en bovendruk

Je bloeddruk kan verhoogd zijn en dat is niet goed. Tot zover is het verhaal duidelijk. Maar wat betekent bloeddruk eigenlijk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk?

Met bloeddruk bedoelen we de druk die op de wanden van bloedvaten komt, elke keer als het hart samentrekt. Het hart pompt 60 tot 80 keer per minuut. Hierbij wordt bloed door slagaders en aders gepompt. Zo worden voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam vervoerd en worden afvalstoffen verwijderd.

Druk op vaatwanden

De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwanden wanneer er veel bloed door de aders stroomt. Dus wanneer het hart samentrekt of slaat. Wanneer het hart hierna ontspant, neemt de druk op de vaatwanden af. Dit wordt de onderdruk of diastolische druk genoemd. Deze druk noteren we in millimeter kwikdruk (mmHg).

Hypertensie

Wat is een normale bloeddruk? Voor een gezond persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 (120/80) optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. De grenswaarden stijgen iets als je ouder wordt. Zo mag een 80-plusser een bovendruk van 150-160 hebben.

De bloeddruk is niet altijd even hoog. Bij sommige activiteiten vraagt je lichaam meer voedingsstoffen en zuurstof. De bloeddruk kan dan tijdelijk hoger zijn. Bijvoorbeeld bij sport, stress of schrik. Dit hoeft niet te betekenen dat je een hoge bloeddruk hebt.

Wanneer je bloeddruk in rust hoger of gelijk is aan 140 boven 90, dan heb je last van hypertensie of een hoge bloeddruk. In dit geval staat er constant een hogere druk op de vaatwanden en moet je hart meer moeite doen om bloed rond te pompen. Dit is geen gezonde situatie voor je hart en vaten.

Leefstijl

Bij sommige mensen komt een hoge bloeddruk vaker voor. Ouderen hebben er vaker last van. Ook kan het in de familie zitten en bij negroïde mensen komt het vaker voor.

Een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld te veel zout, alcohol, roken en te weinig kalium en beweging, kan het risico verhogen. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om een te hoge bloeddruk te voorkomen.

Hoe weet je of je een te hoge bloeddruk hebt? Dit kun je eigenlijk niet zelf controleren, want je merkt er niets van. De huisarts kan je bloeddruk meten, eventueel medicijnen voorschrijven en je advies geven om je leefstijl aan te passen.

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Robèr (niet gecontroleerd) op do, 04/20/2017 - 12:21

Voor hoge bloeddruk zou ik Noni juice willen adviseren. 2 tot 3 keer per dag 30 cc in glas, aanvullen met vloeistof, niet koolzuurhoudend. Noni is een voedingssupplement en geen medicijn.
Verkrijgbaar bij noni- nederland.nl

Door Bianca (niet gecontroleerd) op do, 03/02/2017 - 01:18

meer info, wijwordenwakker.org/ handel in bloeddruk

"LUMC, ouderengeneeskunde, bloeddruk, te lage bloeddruk is gevaarlijker,

120/80 kan te laag zijn voor vele mensen, zeker voor ouderen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 04/19/2016 - 10:09

Je kunt we degelijk je bloeddruk zelf meten. Voor 50/60 euro koop je een betrouwbaar apparaat.
Gebruiken wij al jaren.
Bert Los.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 03/31/2016 - 18:24

Ace remmers en AT2 antogonisten (bijv. irbesartan, losartan) werken niet op lange termijn na een jaar of 2 zijn deze middelen uitgewerkt en zal je bloeddruk sterk gaan fluctueren of weer naar het oude niveau stijgen. De reden hiervoor is dat uiteindelijk de aldosteron spiegel weer stijgt ondanks dat de medicijnen het (tijdelijk bleek achteraf) blokkeren. Inspra en spironolacton zal in lage dosering veel effectiever zijn in combinatie met indapamide. Hydrochloorthiazide, blijf er vanaf alle plaspillen ook in lage dosering inclusief hydrochloorthiazide zal uiteindelijk lijden tot een laag kalium gehalte laag magnesium gehalte en calcium gehalte. Alleen indapamide laat de magnesium en calcium spiegels met rust. Ook indapamide verlaagt het kaliumgehalte dat weer op te vangen is met Inspra of spironolacton. Deze combinatie zal wonderen doen bij mensen die het etiket therapieresistente hypertensie mee hebben gekregen. De combinatie indapamide/eplerenon(inspra) of indapamide/spironolacton kan in combinatie met bètablokkers en calciumantagonisten. Combinatie met ace remmers en at2 antagonisten word afgeraden vanwege de kans op hyperkaliemie alleen bij hartfalen patienten word dit nog wel is gegeven.

Door Joke moes (niet gecontroleerd) op zo, 11/22/2015 - 07:55

Ik heb 201-130

Door Gerard (niet gecontroleerd) op di, 11/10/2015 - 12:13

Wat grappig dat mensen van alles merken. Ik ben twee maanden geleden er achter gekomen, door een bezoek aan de neuroloog, dat mijn bloeddruk 235/135 was. Ik heb er niets van gemerkt. Ik begreep ook van de arts dat mensen een hoge bloeddruk niet merken, zeker als je het hebt over 145/85 of 150/90. Ik heb nu bloedverdunners en Perindopril. In de ochtend is mijn bloeddruk tussen de 150/85 tot 170/95 en 's avonds altijd wat lager. Ik heb nooit hoge bloeddruk gehad en ben al in 2008 gestopt met roken. Het zit wel in de familie. Mijn moeder had altijd een extreem hoge bloeddruk 280/160 en de internisten waren blij en gelukkig als ze een bloeddruk van 200/100 had Uiteindelijk is ze op haar 45 daar aan overleden. Dus echt goed is het niet dat is duidelijk. Bij mij werd er op gecontroleerd omdat ze een vermoeden hadden (naar aanleiding van mijn verhaal) dat ik misschien tia's heb gehad. Ik zit nog midden in de onderzoeken, maar hoop dat alles met een sisser afloopt. Wel heb ik mijn eetpatroon aangepast. Geen droge worsten meer geen ongezonde toestanden en minder vet eten. 30+ kaas en minder zout op het eten. Het goede is dat ik al na 3 weken als zo'n 6 kilo kwijt ben. En dat is toch maar mooi meegenomen. Zoals Cruijff zou zeggen: "elk nadeel heb z'n voordeel"

Door henriette (niet gecontroleerd) op zo, 05/10/2015 - 20:23

Nou fiets genoeg iedere dag gebruik niet te veel zout ondanks dat ik astma rn copd heb. Ijn bloeddruk is te hoog dat voel ik gewoon 141 om 95 er zit hart
ziekte in de fam

Door Vrijenban (niet gecontroleerd) op vr, 03/21/2014 - 14:57

Beste Johan,
Je verhaal is voor mij herkenbaar. Ik heb een goede conditie (nooit gerookt), maar mijn bloeddruk (met name de bovendruk) schommelt aanzienlijk. Ik reageer nogal sterk op allerlei situaties en bij de bloedbank wordt vaak 170/80 gemeten. 's-Avonds, als ik rustig zit, meet ik 125/65, soms 118/63. Medicatie 4 mg Perindopril, maar ook ik heb de indruk dat het weinig uitmaakt. Als ik bezig ben en tussendoor de bloeddruk meet, is deze ca. 140/70. De polsdruk (bovendruk-onderdruk) is eigenlijk nooit lager dan 55. Eens per jaar meet ik op een willekeurige werkdag per uur mijn bloeddruk en maak er een grafiekje van. Gemiddeld komt dat uit op 135/65. Maar als iemand vraagt, wat mijn bloeddrukwaardes zijn, komt er altijd een uitleg bij.

Door johan ruell (niet gecontroleerd) op vr, 02/07/2014 - 11:04

Hallo,

ben 53 jaar, 3 jaar geleden gestopt met roke, sindsdien meer schommelende bloeddruk daar waar de sigaret mij hielp kalm te blijven en altijd een lagere bloeddruk vertoonde. Heb wel altijd gesport (4x per week joggen 40 minuten), maar ben wel heel stressgevoelig. Dat is oo de reden dat mijn bloeddruk kan schimmelen van normaal tot even zeer hoog in de mate van 180/90. Echter een uur later is die al terug normaal.Nu heb ik wel coversyl 10mg gekregen, maar mijn artsen (zijn 3 vrouwen) zeggen dat dit mijn persoonlijke aard is en dat ik eigenlijk geen echte hoge bloeddruk heb. Deels van de dag hoger , deels van de dag en nacht lager. Volgens mij is dit ook normaal maar ik had graag eens de mening van iemand anders.