Ik heb last van brandend maagzuur. Wat kan ik eten?

Getty Images

Ik heb wel eens last van brandend maagzuur. Wat kan ik het beste eten?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je last hebt van brandend maagzuur mag je in principe alles eten. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen helpen tegen brandend maagzuur. Sommige mensen ervaren wel een gunstige invloed van bepaalde voedingsmiddelen op hun klachten.

Als je last hebt van brandend maagzuur kun je het volgende proberen:

  • Vermijd zware maaltijden of heel vette maaltijden. Zware maaltijden verhogen de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag. Hierdoor kunnen klachten verergeren.
  • Ga niet direct na het eten liggen. In een liggende positie stroomt de maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm.
  • Eet gezond en vezelrijk om verstopping (obstipatie) te voorkomen. Verstopping kan de druk in de buikholte verhogen, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.
  • Probeer af te vallen als je overgewicht hebt. Overgewicht kan de druk in de buikholte vergroten.

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees in onze special meer over brandend maagzuur.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.