zondag, 22 mei 2022

Onderzoek naar derde coronaprik voor kwetsbare patiënten

Ziekenhuizen onderzoeken of kwetsbare patiënten meer prikken nodig hebben om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Ze zien af en toe patiënten met een zwakke afweer opgenomen worden, terwijl ze gevaccineerd zijn.

Meerdere ziekenhuizen constateren dat er ook mensen na twee vaccinaties zó ziek worden dat ze moeten worden opgenomen. Het gaat daarbij om patiënten met een zwakke afweer, bijvoorbeeld door een ziekte als leukemie of doordat ze medicijnen slikken die het afweersysteem platleggen, zoals na een niertransplantatie. Die patiënten bouwen met twee prikken onvoldoende bescherming tegen corona op. Mensen die al corona gehad hebben, kunnen juist toe met één prik.

Artsen en wetenschappers onderzoeken nu welke mensen slecht op een vaccinatie reageren en bekijken of die patiënten meer dan twee prikken nodig hebben. "Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden", stelt Bram Goorhuis, coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC en internist in het AD. De ziekenhuizen doen onderzoek naar diverse groepen. Zo wordt van zo’n achthonderd mensen, onder wie meer dan vijfhonderd patiënten die voor een tumor chemo- of immuuntherapie krijgen, 28 dagen na de tweede vaccinatie de afweerreactie gemeten.

Onvoldoende immuunrespons

Maastricht UMC onderzoekt alle besmette patiënten die na vaccinatie binnenkomen om er zeker van te zijn dat het ziektebeeld niet komt door een variant van het coronavirus. Tot nu toe blijkt dat echter niet het geval. "We konden constateren dat het gebeurde door onvoldoende immuunrespons bij patiënten met nog andere aandoeningen", verklaart internist Coen Stehouwer in het AD. Het ziekenhuis waarschuwt dat het daarom nog steeds belangrijk is om de maatregelen na te leven. In het Maastricht UMC liggen ook enkele kwetsbare ouderen die hun vaccinaties al hebben gekregen. Zij zijn boven de 85 en hebben vaak onderliggende aandoeningen, zoals hart- en longziekten.

Eerder besloot Frankrijk al kwetsbare mensen met een slechte afweer na 4 weken een derde prik te geven. Uit Frans onderzoek bleek dat slechts 17 procent van deze patiënten na een eerste prik voldoende tegen corona is beschermd, na een tweede prik geldt dat voor 45 procent.

Bron(nen):