Hoe help je een niet etende tiener?

Getty Images

Mijn dochter van 12 jaar is erg dun, ze weegt 38,5 kilo en is 168 cm lang. Ze eet slecht, vind zichzelf te dik en wil veel bewegen. Ze gaat na het eten naar het toilet maar ik kan niet ontdekken of ze ook spuugd. De huisarts is wederom ingeschakeld en ook het ortho pedagogisch team waar ze voor ADD komt, is op de hoogte gebracht. Deze hulp heb ik gezocht, maar wat kan ik in die tijd thuis voor haar doen, ze wil niet praten over haar gewicht. Ik wil haar zo graag helpen, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet doen.

Maaike

Ineke van Gent, psycholoog

Allereerst wil ik aangeven dat een situatie waarin je dochter niet wil eten, je ontzettend onmachtig kan laten voelen. Je ziet wat er gebeurt maar hebt er weinig tot geen controle over. Dat kan veel verdriet en angst oproepen. Je er goed aan hebt gedaan om de huisarts en het orthopedagogisch team in te schakelen.

Achterliggende oorzaak

Jouw vraag is nu wat je thuis in de tussentijd voor haar kunt betekenen. Mijn advies hierin is om eens te kijken of jullie kunnen praten over andere zaken dan haar gewicht. Zijn er dingen die jullie wel kunnen bespreken of samen kunnen doen? Kortom, contact hebben met elkaar en houden op een manier die haar duidelijk maakt dat je er bent voor je dochter. Vaak is er iets aan de hand waardoor iemand een probleem met eten ontwikkelt. Misschien kun je daar met haar over praten?

Ondersteuning

Hiernaast zou je voor jezelf kunnen kijken of je ondersteuning zou willen. Bijvoorbeeld in de vorm van individuele gesprekken of in de vorm van een groepscontact met andere ouders zie in dezelfde situatie zitten? Wanneer je op internet zoekt, zijn er verschillende organisaties te vinden die steun bieden (Bureau Puur, Stichting JIJ, Human Concern, etc). Afhankelijk van de plaats waar je woont, kun je een keuze maken. Wellicht kan de huisarts je hier ook in ondersteunen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.