Hoe versnel je je stofwisseling na anorexia?

Getty Images

Na twintig jaar anorexia heb ik nu sinds drie jaar een gezond gewicht, maar ik eet nog net zo weinig als voorheen. Ik durf dagelijks niet meer dan 1300 kilocalorieën binnen te krijgen. Met deze calorieinname val ik niet af, voor mijn gevoel moet ik altijd aan de lijn blijven doen.
Heb ik mijn stofwisseling voor altijd verpest? Is er een hormoonlabtest waarmee je dat kunt vaststellen? En hoe kun je je stofwisseling laten wennen aan meer voeding zonder veel aan te komen?

Simone

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Je lichaam staat waarschijnlijk nog in de spaarstand waardoor je nu niet meer afvalt.

Geen calorieën tellen

Je geeft aan dat je niet meer dan 1300 kilocalorieën per dag durft te eten. Ik denk dat niet het aantal calorieën belangrijk is om naar te kijken, maar de voedingswaarde van datgene wat je eet.

Veel voedingsmiddelen bevatten namelijk calorieën maar doen helemaal niets nuttigs voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan frisdranken vol met suikers, snoep of koek. Maar ook aan granen die in het lichaam omgezet worden tot suiker doen weinig voor je. Ze verstoren alleen maar allerlei biochemische processen in je lichaam.

Jouw lichaam zal weer in balans moeten komen en weer op de juiste manier moeten gaan werken. Probeer daarom niet te kijken naar het aantal calorieën dat je binnenkrijgt maar naar de voedingswaarde van de producten.

Eetmomenten

Ik denk dat het jou kan helpen om zo natuurlijk mogelijk te eten en bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden. Eet daarom vlees, vis, ei, noten, natuurlijke oliën, zaden, pitten, groenten en fruit. Vul dit aan met koolhydraten uit quinoa, zoete aardappel en havermout. Probeer te eten wanneer je lichaam aangeeft dat het eten nodig heeft. Als je dit lastig vindt kun je zes eetmomenten per dag aanhouden.

Een gezond lichaam heeft geen overgewicht. Wat ik hier mee wil zeggen is dat als jij je lichaam geeft wat het nodig heeft je niet aan zal komen.

In balans

In principe zou je lichaam door het eten van bovenstaande voeding weer in balans moeten raken en zou deze manier van eten je stofwisseling weer op hoger niveau moeten krijgen.

Omdat je lichaam voor lange tijd ontregeld is geweest durf ik niet met zekerheid te zeggen of dit voor jou zal werken. Ik ben niet bekend met hormoonlabtesten en ook niet gespecialiseerd in mensen met een eetstoornis dus ik kan je daar helaas niets over adviseren. Ik raad je aan om dit met je huisarts te bespreken.

Ik ben er wel van overtuigd dat deze manier van eten veel voor je kan doen dus ik raad je aan eens een maand op deze manier te eten en af te stappen van het tellen van de calorieën. Ik ben benieuwd hoe je je zult voelen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.