Kun je beginnen met hardlopen als je fibromyalgie hebt?

Getty Images

Ik wil graag meedoen aan een start to run-cursus, maar ik heb fibromyalgie. Ik doe al jaren aan yoga en ervaar steeds vaker weinig tot geen pijn. Het is een stille wens om met plezier korte afstanden te kunnen hardlopen. Lekker buiten zijn! Maar is dat wel een goed idee?

Ineke

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend om te horen van je fibromyalgie. Ik heb zelf zo'n drie jaar bij een centrum gewerkt waar een grote focus lag op het begeleiden van patiënten met fibromyalgie dus ik weet wat een uitdaging het kan zijn!

Het klinkt alsof je een goede aanpak hanteert. Hardlopen zou een hele goede aanvulling kunnen zijn op deze aanpak. Ik was niet bekend met start to run dus ik heb het even opgezocht. Voor zover ik het kan beoordelen ziet het programma er goed uit: begeleiding, focus op looptechniek en een stapsgewijze aanpak voor iedereen die meedoet. Ervaring is ook niet nodig zoals ik heb gezien, en het scheelt dat je meeloopt in een groep. Zo kun je elkaar wat motiveren wanneer nodig.

Al met al ziet het eruit als een heel geschikt programma en ik zou je zeker aanraden mee te doen!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.