Ik voel pijn in mijn linkerheup. Wat kan ik daaraan doen?

Getty Images

Sinds enkele weken heb ik last van mijn in mijn linkerheup en -lies.Tijdens het wandelen of hardlopen voel ik niets, maar zodra ik in kleermakerszit wil zitten, voel ik een 'blokkade' aan de linkerkant. Het is pijnlijk en ik kan mijn benen niet volledig laten openvallen. Als ik op mijn buik lig en ik doe mijn voeten omhoog en laat vervolgens mijn linkerbeen opzij vallen, voel ik dezelfde pijn. Kan ik hier iets aan doen?

Linde

Mark Chen, fysiotherapeut

Beste Linde,

Er zijn een aantal diverse spieren die allemaal een rol spelen in de regio die je beschrijft. Als er geen trauma is geweest, dan is het heel goed mogelijk dat één van deze (of meerdere) structuren wat geïrriteerd zijn. Dat kan een gevolg zijn van overbelasting, stijfheid in het gewricht die al bestond voor dit probleem, of een combinatie van beiden.

In de bijgevoegde afbeelding kun je een gedeelte van de spieren zijn. De heup is een kogelgewricht met een hoop verschillende spieren, pezen en bindweefsel, dus het is belangrijk om erbij te zeggen dat dit maar een klein gedeelte van de mogelijke opties is. 

Getty Images

Mocht je een stijve, gevoelige spier kunnen vinden, dan zou je die licht kunnen rekken om te zien of dat het probleem verminderd. Anders zou ik even langs een therapeut gaan zodat die je kunnen uitleggen wat je zelf kunt doen!

Succes,

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.