Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Demente ouderen mentaal gezonder dankzij vertrouwde muziek

Al eerder bleek dat favoriete nummers diepe herinneringen kunnen oproepen bij mensen in een vroeg stadium van dementie. Dit blijkt nu ook succesvol in een vergevorderd stadium.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers. Met het zogenaamde 'Music & Memory-programma' kregen bewoners van zo'n 200 verpleeghuizen een afspeellijst te horen met favoriete liedjes uit hun jeugd en de jaren erna. De muziek werd samengesteld door familieleden, kennissen en verzorgers. Het programma liep ruim drie jaar.

Minder medicijnen

Vervolgens werd hun medicatiegebruik vergeleken met andere dementerende bewoners. De resultaten zijn veelbelovend. Eén op de vijf bewoners is inmiddels gestopt met het innemen van antipsychotica, terwijl dat voor het muziekprogramma één op de zes was. Ook gebruiken ze minder anti-angstmedicatie. In tehuizen waar ze niet werken met het muziekprogramma, is geen duidelijke afname te zien.

Meer contact

De muziek kalmeert en brengt diepe herinneringen terug bij mensen met dementie – ook in een vergevorderd stadium. Daardoor raken ze sneller in gesprek, zowel met familieleden als onderling. In de verpleeghuizen die met het muziekprogramma werken, hadden bewoners  minder last van gedragsproblemen. Qua humeur zagen de onderzoekers geen verschil.

Bron(nen):

  • Nu.nl