maandag, 23 mei 2022

Niet elke rode wijn veroorzaakt migraine

BAARN - Veel migrainepatiënten krijgen een aanval na het drinken van een glaasje rode win. Uit onderzoek van het Braziliaanse Rio Headache Center blijkt dat niet alle soorten rode wijn migraine veroorzaken.

Onderzoeker Abouch Krymchantowski liet 40 patiënten van zijn hoofdpijnkliniek meedoen aan een experiment. Deze patiënten gaven aan dat rode wijn bij hen migraineaanvallen uitlokt. Ze kregen vier halve flessen Zuid-Amerikaanse wijn mee, een malbec, een tannat, een cabernet sauvignon en een merlot. De malbec en tannat hadden een hoog tanninegehalte.

​Migraineaanval
De proefpersonen dronken de halve flessen wijn steeds met vier dagen ertussen. 33 mensen maakten het onderzoek helemaal af. Bijna 90 procent kreeg minstens één migraineaanval binnen 12 uur na het opdrinken van de wijn. Ongeveer de helft had minstens twee migraineaanvallen, een derde kreeg een aanval na elke wijn en vier mensen hadden nergens last van.  

​Tannine
Bij de achttien patiënten die minstens twee migraineaanvallen hadden, waren meestal wijnen met een hoog tanninegehalte de oorzaak. Krymchantowski denkt dan ook dat het hoge tanninegehalte de hoofdpijn uitlokt. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van een migraineaanval, zoals slaapgebrek, hormonen of sulfieten in de wijn.

Het onderzoek is gepresenteerd tijdens de 54e jaarlijkse bijeenkomst van de American Headache Society in Los Angeles.

Bron(nen):
  • WebMD