Advies kinderarts nodig bij waterbreuk?

Getty Images

Mijn zoon van bijna 2 jaar heeft een waterbreuk. Het toont zich doordat een balletje groter is dan de ander. Nu heeft de huisarts gezegd dat ik over een half jaar terug moet komen als het nog aanwezig is. Is dit een juist uitgangspunt? Ik lees op internet namelijk dat er alleen bij baby's wordt afgewacht. Moet ik advies vragen aan een uroloog of of kinderarts?

Janine

Carole Lasham, kinderarts:

De medisch term voor een waterbreuk is hydrocele. Een hydrocele is vocht om het balletje heen. Dat komt door het niet geheel sluiten van anatomische structuren in het lieskanaal.

Waterbreuken zien we vaak. Het is onschuldig en je kind heeft er geen last ervan. Het kan aan één kant of aan beide zijden voorkomen. Een waterbreuk is niet pijnlijk en de huid erom heen ziet er normaal uit.

Waterbreuken zijn vanaf de geboorte aanwezig en verdwijnen meestal spontaan aan het einde van het eerste levensjaar. Als dat niet het geval, zoals bij jouw zoontje, dan is de verwachting dat de waterbreuk niet uit zichzelf zal weggaan. Het is noodzakelijk dat je je laat doorverwijzen naar een (kinder)uroloog is noodzakelijk.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.