Het zweet van een baby van 11 maanden ruikt zuur. Kan dat kwaad?

zweet-baby
Getty Images

Een cliënt van mij heeft een baby van nu 11 maanden. Hij heeft lactose-intolerantie en histamineovergevoeligheid, wat zich uit in eczeemklachten en onrust.

Hij heeft recent een kinderziekte achter de rug en met hoge temperaturen zweet hij veel. Het zweet ruikt zuur en de vraag van moeder en mij is: heeft zweet dat zuur ruikt een specifieke oorzaak bij een baby van 11 maanden oud? Kan het te maken hebben met het feit dat hij iets minder heeft gegeten? Of is het z’n eigen huidflora? Is het iets om te onderzoeken, of is het niet zorgelijk? Hij reageert ook heftig met eczeem na het ziek-zijn.

Lisette

Carole Lasham, kinderarts:

Een lactose-intolerantie komt niet voor op deze leeftijd. Constitutioneel eczeem wordt ook niet uitgelokt door voedselallergie of -intolerantie. Dit is een chronische huidaandoening en gaat met ups en downs. Vaak zie je na een ziekte dat er een opklaring is, maar dit kan ook gebeuren op andere willekeurige momenten. Warmte bijvoorbeeld maakt eczeem erger (ziek zijn en koorts kan eczeem ook erger maken). Normaal zweten bij hoge koorts is hoe het lijf afkoelt, de geur zegt niets.

Groeten,
Carole Lasham

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.