Hennepbrood, is dat wel gezond?

Het lekkerste glutenvrije brood

Hennepbrood: is dat gezond?
Getty Images

Hennepbrood is het steeds vaker te krijgen. Volgens sommigen is het het lekkerste glutenvrije brood. Maar is hennepbrood ook gezond?

Hennep, dat weten we allemaal, is de plant waaruit marihuana en hasj worden gemaakt. Eigenlijk is het dus ook geen wonder dat toen Nederlandse bakkers hennepbrood begonnen te bakken, het Nederlands Forensisch Instituut  wel eens wilde weten of hier niet de wet op de narcotica overtreden werd. Het brood werd onderzocht en nee: je werd er niet high van. Maar hoe zit het dan wel met hennepbrood?

Prehistorie

Hennep is één van de allervroegste gewassen die de mens ging verbouwen. Al 6500 jaar geleden werden de vezels gebruikt voor het maken van netten, touw en kleding, en het duurde niet lang of de zaden van de plant werden ook gegeten; hoofdzakelijk, inderdaad, in de vorm van brood.

De reden dat hennepbrood uiteindelijk in de vergetelheid raakte, is dat er wel lekkerder zaden waren om brood mee te bakken. Spelt bijvoorbeeld, en later rogge en tarwe.

Het hennepzaad waarvan de oermens at, bevatte vermoedelijk wel wat THC — de werkzame stof in marihuana - maar dat was slechts een fractie van wat er tegenwoordig zit in de planten die specifiek worden geteeld met het oog op de productie van softdrugs. Desondanks blijkt ook uit een oeroud Chinees medisch document dat langdurig gebruik van hennep 'kon leiden tot contact met de wereld van de geesten'.

Hennep door de eeuwen heen

De mens ontdekte dan wel smakelijker zaden voor zijn brood, hennep bleef een belangrijk gewas en tot ver na de middeleeuwen was het nog steeds het belangrijkste gewas voor de productie van touw en netten. Ook als windkering was het zeer populair: er bestaan varianten van de hennepplant die wel tien meter hoog kunnen worden. Die varianten bevatten zeer weinig THC.

Uiteindelijk is in de 20e eeuw de nadruk komen te liggen op de teelt van hennep voor de productie van softdrugs. Daaraan lag een flink veredelingsproces ten grondslag en zelfs dan zijn er nog veel kunstgrepen voor nodig. De teelt voor dat oogmerk is vrijwel overal illegaal of in elk geval streng gereguleerd. De teelt van hennep in de open lucht, als windkering of voor de winning van vezels, is echter altijd legaal geweest; ook in Nederland.

Grondstof voor brood

Hennepbrood wordt gebakken met de zaden van planten die hooguit sporen van THC bevatten. Je wordt er dus niet high van. Bovendien wordt het vliesje, dat de meeste THC bevat, er vóór het malen afgeslepen. De reden dat er brood van de zaden wordt gebakken, is dat ze wel zeer voedzaam zijn. Ze bevatten met name relatief veel hoogwaardig eiwit, anderhalf maal zo veel als volkoren tarwemeel bijvoorbeeld. Zelfs geraffineerd hennepmeel bevat nog steeds circa 20 procent meer eiwitten dan volkoren tarwemeel. Een andere reden om hennepbrood te verkiezen boven tarwebrood is dat hennepbrood glutenvrij is, wat overigens alleen een reëel gezondheidsvoordeel biedt voor personen met de aandoening coeliakie.

Deskundig gebakken hennepbrood is volgens liefhebbers het lekkerste glutenvrije brood dat gebakken kan worden: het zou een veel betere structuur krijgen dan je met ander glutenvrij brood kunt bereiken. Het is bovendien voedzaam doordat het veel eiwitten bevat; in die zin is het dus ook zeker gezond. De smaak wordt vaak opgepept door toevoeging van ingrediënten als plantaardige olie en honing. En dat maakt het een lekkere vervanger van ander brood.