maandag, 8 augustus 2022

Mag je ook een keer per week ineens 150 gram noten eten?

Het advies is om elke dag een handje ongezouten noten te eten van zo’n 25 gram. Maar wat als ik zes dagen geen noten eet, en dan in een keer 150 gram. Is dat net zo gezond?
Dolores

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het advies is inderdaad om dagelijks een handje ongezouten noten te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een gunstig effect heeft op je gezondheid, en dat je hiermee de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Het is niet bewezen dat dit effect ook optreedt als je de noten in één keer op één moment in de week opeet. Het gunstige effect op de gezondheid is te verklaren door de stofjes die in de noten zitten. En je voedingspatroon wordt beter als je noten eet als tussendoortje in plaats van minder gezonde keuzes als koek of chips.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.